9 עצות לסטודנטים שמתחילים ללמוד תקשורת־חזותית

להתחיל ללמוד עיצוב זה מרגש ומרתק אבל גם יכול להיות מאיים. כמה עצות לסטודנטים שעומדים להתחיל את שנתם הראשונה בלימודי תקשורת־חזותית

השנה האקדמית עומדת להתחיל ומאות סטודנטים יתחילו ללמוד עיצוב. כששואלים אותי האם כדאי ללמוד תקשורת חזותית התשובה תמיד מתחילה ב״זה התואר הכי מדהים שאפשר ללמוד, ועדיין...״. עדיין צריך לזכור שזה תחום אינטנסיבי, מרגש וסוחף, לטוב ולרע. ללמוד עיצוב זה ללמוד לחשוב על הפרטים הקטנים והגדולים, על משמעות ותוכן אבל גם על מראה וצורה. אלו לימודים שבנויים מהתנסות, חוויה וחיפוש ולכן אני קצת מקנאה במי שמתחילים ללמוד השנה. כתבנו כמה עצות לסטודנטים שרק עכשיו מתחילים ללמוד.

❶ — להסתכל ולהתרגש

להסתכל מסביב ולראות כמה שיותר עבודות, של חברים מהכיתה, של סטודנטים משנים אחרות, של מחלקות אחרות ושל המרצים. רבים מהמרצים לא רק מלמדים אלא גם פועלים בתעשייה ושווה לראות מה הם עושים. אך לא פחות חשוב מלהסתכל, חשוב גם למצוא את המקומות שמרגשים אתכם, את העבודות שמפעימות אתכם ומשאירות את הפה פתוח והלב פועם. לפעמים זאת תהיה הגשה של מישהו מהכיתה, לפעמים עבודה שתלויה במסדרון ולפעמים רפרנס שהראו בהרצאה. תרשו לעצמכם להתרגש ממה שאתם רואים.

❷ — לשמור על פרופורציות

החוויה של לתלות את העבודה על הקיר בפעם הראשונה היא מרגשת, אבל גם קשה ומורכבת, בייחוד בהתחלה. אתם עוד לא יודעים בדיוק מה הדרישות, מה המרצים מחפשים, איך אתם לעומת אחרים. בדיוק בגלל זה צריך לשמור על פרופורציות, גם במחשבה וגם בתהליך העבודה. חומרים שיש בבית, הגדרת מטרות פשוטה ותכנון זמנים נכון הן לא מילים גסות. אפשר וצריך להבין (למרות שהרבה פעמים זה קשה) שזו רק הגשה אחת ויהיו עוד המון.

❸ — לתכנן את הזמן

ההווי הלימודי במחלקות לתקשורת חזותית הוא של למידה בשעות הקטנות של הלילה ושל לילות לבנים. אבל האמת היא שאפשר לתכנן את הזמן אחרת, להצליח בלימודים וכן לישון בלילה. אפשר להגדיר מראש כמה זמן להקדיש לכל משימה, לבחור מה הקורסים שחשובים לכם ובהם אתם רוצים להתמקד ובאילו קורסים אפשר להשקיע פחות (זה בכל מקרה יתרחש באופן טבעי, גם בלי שתחליטו). התרגילים יחסית פתוחים ואפשר לבחור משימות שאתם יודעים שתוכלו לבצע בצורה טובה בזמן הנתון, לבחור חומרים נגישים ולא להחליט לעשות הפקות מוגזמות בזמן קצר. לפעמים להתמקד בדבר קטן ולנסות לעשות אותו היטב זה חשוב לא פחות מלעשות הרבה בזמן קצר.

❹ — לכתוב לפעמים

לכתוב זו פעולה שסטודנטים לא תמיד עושים בלימודי עיצוב. האווירה בכיתה היא שונה ולא מדובר בחומר שצריך לשנן, אלא בתפיסות שצריך להבין. עם זאת, בייחוד בשנה הראשונה, הבריפים הכתובים הם תעלומה והפתרון הרבה פעמים נמצא במה שהמרצה אומר בכיתה. בנוסף, שווה לכתוב שמות של מעצבים מוכרים, של עבודות שמראים בשיעור או כל דבר שהייתם רוצים לזכור אחר כך. כתיבה, גם אם היא משורבטת, יכולה לסדר את החשיבה ולעזור לעצמנו לומר בלב, עם מה הייתי רוצה לצאת מהשיעור הזה ואיזה מידע הכי חשוב.

❺ — לא להתאהב בעבודות

לימודי תקשורת חזותית הם תהליך. הם כוללים הרבה סקיצות, נסיונות, שלבים והתחרטויות. כדי להצליח לעבור את כל השינויים האלו, חשוב לאהוב את מה שאתם עושים, אבל לא להתאהב בעבודות שלכם, כדי שתמיד תוכלו לנסות להתסכל עליהן בעין רעננה, להראות לחבר ולשמוע דעה כנה. לפעמים צריך לוותר על חלק שאוהבים, כדי להביא את השלם לרמה גבוהה יותר.

❻ — ללמוד לקבל ביקורת

ביקורת היא חלק יומיומי מלימודי העיצוב. כמעט בכל יום תתלו עבודה על הקיר ותתבקשו להקשיב לביקורת.. לקבל ביקורת זו לא יכולת טרוויאלית, זה קשה בייחוד במקצועות אמנותיים. העבודות שאנחנו תולים על הקיר הן יצירות והרבה פעמים ביטוי של הנפש. החוויה של לשמוע מה הבעיות בהן יכולה להיות קשה ומאיימת ואסור שתפגע בתהליך היצירה. רבים מאיתנו לא מצליחים להימנע לחלוטין מהעלבון, אז אפשר וכדאי לתת לו מקום ולהבין שזו חוויה מורכבת. עם זאת, חשוב לא לתת לעלבון להשתלט וכן להקשיב למילים שנאמרות ולדרכים בהן נוכל להשתפר ולשפר את העבודות שלנו. אם קשה להתרכז תוך כדי, אפשר לבקש להקליט, או לכתוב מה נאמר. לפעמים אחרי כמה שעות, הדברים נשמעים אחרת.

❼ — לא לְרַצּוֹת את המרצים

עם כל הכבוד לביקורת, למרצים ולתהליך, אלו לימודים שיש בהן הרבה חופש ובייחוד בשנה הראשונה התרגילים נוטים להיות יותר מופשטים ואקספרימנטליים. חשוב לוודא שאתם חוקרים את התחומים שמעניינים אתכם ולא נגררים על ידי הרצונות והדעות של המרצים.

בנימה אישית, בכל פעם שנגררתי אחרי רעיון או עצה שהרגשתי שלא מתאימה לי, התוצאה הייתה לא מוצלחת והתהליך היה מתסכל. זה קשה לפעמים להתמודד עם הלחץ שסטודנטים אחרים או מרצה מנוסה מפעילים עליך, אבל לפעמים דווקא לדבוק באמונות שלך זה מה שיהפוך את התהליך למוצלח יותר. במקרה הכי גרוע, התוצאה תהיה פחות טובה. לפחות תמיד יש את ההגשה הבאה.

❽ — לשמור סקיצות

הרבה פעמים במחשבה הראשונית יש משהו חזק, מעניין ומקורי. יצירת סקיצות רבות היא סוג של תרגול שמאמן את החשיבה ומרגיל אתכם לצורת עבודה חדשה. בנוסף, פעמים רבות תופתעו מהקשר בין הסקיצה הכי ראשונית ומשורבטת לעבודה הסופית. ספר סקיצות הוא דרך לתניע את החשיבה, לשרבט ולראות אחר כך את התהליך שעברנו.

❾ — ליהנות

הלימודים הם השלב שבו התחביב שלנו הופך למקצוע. הרבה פעמים אנחנו שוכחים בתוך המירוץ של ההגשות, הביקורות והעבודה עד שעות מאוחרות שאנחנו נהנים ממה שאנחנו עושים, שזה מה שבחרנו וזה מה שאנחנו אוהבים. תוך כדי העומס, אל תשכחו את האהבה המקורית שלכם, את מה שהביא אתכם ללימודים, בין אם זה איור, עיצוב, אותיות או משחקים. האהבה למקצוע ולעשייה הופכת את העבודות שלנו לכנות, רגישות וחכמות יותר.


הוסף/י תגובה

7 תגובות

06
אסתר מוסבכר

לסטודנטים המתחילים היקרים
תזכרו כולכם שאתם יכולים להיות אויבים של הקולגות שלכם במהלך הלימודים, אבל תעדיפו להיות משפחה. תחרותיות זה טוב, זה מעלה את הרמה, אבל אל תרדו לפסים אישיים, אל תרכלו [גם כי אסור וגם כי לא כדאי. זה מעכיר את האווירה] תחיו עם כולם בשלום, אתם הולכים לבלות איתם לילות שלמים, בטח לפני הגשת פרויקטים [יואו איזה כיף להיזכר בזמנים האלו, אלו היו הימים הכי יפים שלי] תהיו יצירתיים ותחדשו עם העבודות שלכם, אל תיבהלו ממרצים שלא מחמיאים על עבודות מושקעות- לצערנו הם לא נוטים לעשות את זה, לא ברור למה...
ותשתפו בעבודות היפות שלכם!
המון הצלחה לכולם