הגדות גרפיות ששווה להכיר – חלק ח׳

עומר הלך הפעם על הכיוון המסחרי, ומצא לנו כמה הגדות מפעם שבין הטקסטים הקדומים תוכלו למצוא גם לא מעט פרסומות, ולפעמים אפילו יותר מדי

שבוע לפני החג, בעודי מסתובב בשוק הפשפשים בברצלונה, קיבלתי הודעה מחברה טובה: "אני בכיכר גבעון ויש פה הגדה מושלמת עם פרסומות. לקנות לך?" התשובה היתה כמובן חיובית, ולכן הנה לפניכם לקט הגדות היסטוריות עם מעט תוכן שיווקי לצד החרוסת, פרסומת אחת וחזרנו!

הגדת מעריב

לאורך השנים הוציא עיתון מעריב כהגדות שונות אותן חילק לקוראיו כשי לחג הפסח. בניגוד להגדה הקודמת שסקרנו, כאן הגדילו לעשות, ושילבו במהדורות הרבות פרסומות שונות ומשונות לאורך ההגדה. כך תוכלו להנות מסריקות של הגדת הפסח המהממת של דוד גלבוע לצד פרסומות לאופנת דינאמיקו, שעוני אוטרון, מחשבי מ.ל.ל, קייטרינג בניס ותיקי אפוד. ממש אבולוציה עצובה של דפוס שעברה על הגדה שעיצב דוד גלבוע, ממגילה לאקורדיון ולבסוף לחוברת פרסומות.

 

הגדת אל־על

הגדה דו לשונית בגודל 20 על 20 ס"מ משנת 1969, המעוטרת באיורים פסיכודליים מעשה ידיו של האמן ז'אן דוד. ז'אן עיצב פרטים רבים לחברה; כמו סדרת כרזות ארץ התנ"ך לעידוד התיירות לישראל, קלפי משחק, ועיצוב פנים למטוסי בואינג 707 הראשונים של חברת התעופה הלאומית, את כל אלו ועוד תוכלו למצוא באוסף של ג'ון. ז'אן אף היה נשוי לסוזי - לדיילת אל־על. ההגדה נערכה על ידי שחם לבינסון בהוצאת נמל התעופה לוד.

 

הגדה של פסח וטיולי אביב

הגדה בחסות "החברה להגנת הטבע" משנת 1988, שמכילה איורים צבועים של הגדת אמסטרדם לצד המלצות לטיולים אביביים בארצנו הקטנטונת. ההגדה (שאת איוריה צבעו ועיצבו סיגלית ביקסנשפן ונגה זק"ש) מבוססת על צילומים מתוך הגדת אמשטרדם תע"ב - 1712, שהיו במקור דפוס של תחריט נחושת על נייר בשחור לבן. ישנן "הגדות אמשטרדם" רבות (כמו זו שכתבנו עליה בעבר). האותיות והאיורים של הגדת אמסטרדם עשויים בתחריט והיו אהודים מאוד בקהילות אירופה. במאה השמונה עשרה התגאו סופרים בשימוש באותיות ההגדה שאף זכו לכינוי “אותיות אמסטרדם“.

 

הגדה לקוראי "השבוע בנתניה"

"השבוע בנתניה" הוא המקומון הראשון אשר הוקם במדינת ישראל כבר בשנות השבעים. מערכת העיתון הגדילה לעשות, ובמקום רק לשלב פרסומות בתוך ההגדה, החליטו לשלב את ההגדה בתוך הפרסומות! מדובר למעשה בחוברת בת כמאה עמודים, ורק מעמוד 71 מתגלה לנו ההגדה עצמה (אל תדאגו, שילבנו גם פה בתחתית כל עמוד עוד פרסומת). איורי ההגדה לקוחים לרוב מהגדת שיק המפורסמת, אבל כאן נגמר הדמיון. תוכנה של החוברת מלא במודעות, משחקים לילדים (כמו זהה את הלוגו) והפניות לסרטים למבוגרים בלבד – כל מה שצריך סביב שולחן החג ;)



2 תגובות

01
ניב כשר

אוסף מרשים של הגדות ומחקר אתנוגרפי מעמיק. אחת ההגדות היפות (והשימושיות), שנתקלתי בהן היא ההגדה שעיצב צזר אשר המלווה בציורים של אפרים ליליאן. ייתכן והיא הופיעה באחד החלקים ופספסתי, אבל אם לא, אני ממליץ מאוד לכלול אותה ולשתף את הציבור שוחר העיצוב ביופיה (-;