בוגרים.ות מלימונים ללימונדה: טיפים לעבודה על פרויקט הגמר בזמן קורונה

ספיר דוד התחילה לעבוד על פרויקט הגמר שלה בדיוק כשהקורונה נכנסה לחיינו. עם תחילת עונת פרויקטי הגמר היא חולקת איתנו טיפים חשובים להתמודדות עם תקופה מורכבת שכזו

פרויקט גמר הוא צמד מילים מפחיד לאוזנו/ה של כל סטודנט/ית במחלקה לתקשורת חזותית. תצרפו את המילה קורונה, וקיבלתם/ן ״פרויקט-גמר-קורונה״, וזה כבר מעורר בעתה של ממש. למרות זאת, את הפרויקט הזה אין לכם/ן ברירה אלא לעשות אותו כדי לסיים את התואר. אבל אל חשש, אני מבטיחה לכם/ן שבסוף הפרויקט יהיה מאחוריכם/ן. הוא עובר, והוא קיים כחלק מתהליך הלמידה שמטרתו לפתח ולעצב אתכם/ן הלאה.

אז כדי שהפרויקט הגדול יעבור לכם/ן בצורה חלקה (לפחות יותר חלק מאשר הוא עבר לי, במרץ 2020 כשהקורונה הכתה בכולנו) הנה כמה טיפים ממני אליכם/ן:

בחירת מנחה

״חשוב שהקשר שלכםן עם המנחה יהיה קבוע ותדיר, כזה שמעודד התקדמות שבועית ושכלול של הפרויקט"בחירת מנחה הוא שלב חשוב בפרויקט הגמר, המנחה הנבחר הולך ללוות אתכםן במשך כמה חודשים ולהשפיע על התוצאה הסופית. בבחירת המנחה כדאי להתייעץ עם בוגרים ובוגרות ולקבל המלצות. לא להתבייש לפנות! רובם נחמדים ושמחים לעזור. מעבר לבחירה במנחה {שמתאים/ה} לכם/ן מבחינת תחומי העניין והאסתטיקה, כדאי גם לבדוק את מידת זמינותו (ונכונותו) הוירטואלית, במיוחד בתקופת קורונה, כשלא נפגשים לרוב פנים מול פנים.

חשוב שהקשר יהיה קבוע ותדיר, כזה שמעודד התקדמות שבועית ושכלול של הפרויקט. ולמרות שהקשר עם המנחה חשוב, חשוב לזכור שזו לא חתונה קתולית. אם משהו לא הולך, אפשר לנצל את זה שפגישת זום נהייתה דבר נפוץ ופשוט התייעצו עם עוד מרצים ומרצות. אף אחד לא נעלב.

מה הנושא?

פרויקט הגמר של ספיר דוד. צילום: דניאל חנוך

היום אני מבינה שמה שהכי חשוב זה להבין מה אתם רוציםות שיקרה אחרי פרויקט הגמר, או לאן אתםן רוציםות להגיע איתו. כדי לחדד את זה כדאי לשאול את עצמכםן במה תרצו לעסוק אחרי הלימודים? מה חסר בתיק העבודות שלכםן בשביל להגיע לשם? לאן תרצו שפרויקט הגמר שלכםן יגיע – לתערוכות, לגלריות, לויראליות הפייסבוקית או אולי פרס נובל? עוד שאלות חשובות, שמתעסקות בהווה: מה אתםן אוהביםות לעשות וממה תהנו לאורך זמן? במה אתםן טוביםות?

וכל עוד הקורונה באיזור: איזו טכנולוגיה זמינה לכםן ונוחה לעבוד בזמן הזה? רצוי להימנע מפרויקטים המבוססים על אנשים אחרים וראיונות פיזיים. עם כל הצער שבדבר, זה בלתי אפשרי בתקופות סגר (אלא אם תתעקשו ללכת בדרך חדשה, ותבססו את הפרויקט על קטיעות הקול ופיקסליזציית התמונה של הזום).

סמכו על עצמכםן שאחרי כמה שנים קשות באקדמיה גיבשתםן יכולת לא רעה בבחירת נושא. ואחרי שבחרתםן – התמקדו. נסו לנסח את הרעיון שלכםן לפרויקט בכמה מילים ״הפרויקט שלי הוא ספר מאויר על לימונים שהופכים ללימונדה״ וצללו לעשייה מבלי להתמהמה.

ניהול זמן

חשוב שתבינו שאתםן מנהליםות את הזמן שלכםן בעצמכםן והכל באחריותכםן, הנה כמה רעיונות:

  • הכינו טבלה שבועית מודפסת עם משימות יומיות. בנוסף הייתה לי טבלה רחבה יותר, של שלושת חודשי העבודה. כשהדברים מודפסים זה לפעמים מרגיש יותר מחייב.
  • סדרו לכםן סביבת עבודה נוחה מהבית. דאגו לכסא נוח, מסך גדול (בחלק מהפרויקטים זה קריטי), עכבר נורמלי ואינטרנט שעובד.
  • הפרידו בין שעות עבודה לשעות מנוחה, קל להתבלבל כשאתםן עובדיםות רק מהבית.
  • התכוננו לתרחישי סגר ולדברים שתצטרכו לידכםן במקרה ששוב תסתגרו בבית. למשל: אל תדחו תיקוני מחשב, קנו חומרי יצירה מראש, התארגנו על מדפסת וסורק (אם יש צורך).
  • תחושות לחץ יגיעו. זכרו לנשום עמוק והשתדלו להכניס ספורט לשגרה השבועית – אפשר לצאת לריצה בטיילת או להצטרף לשיעורי יוגה בזום או להוריד אפליקציות כושר. שמרו על קשר עם חברים וחברות מהלימודים כדי לא להשתגע, זה לא הזמן להתחפר מתחת לפוך. שתפו, שאלו, למדו יחד, צרו מפגשי זום ומפגשים פיזיים. קשר אנושי הוא מהות החיים. אה, ולא לשכוח לאכול מזין וטעים.

הגשה (וירטואלית או פיזית)

הגשת פרויקט גמר בזמן קורונה. צילום: דניאל חנוך

מועד ההגשה הוא מעמד מרגש לכל הדעות. יתכן שההגשה שלכםן תהיה בממד הוירטואלי ולא הפיזי, אך מדד הריגוש עדיין ישאר גבוה. כדאי להיערך להגשת זום ואפילו להכניס אותה בשיקולים בבחירת הנושא. אתםן צריכיםות לחשוב על איך העבודה תוגש, האם יש מוקאפ מתאים? מה הדרך הכי טובה להעביר את הפרויקט שלכםן באונליין?

למרות כל ההכנות להגשת הפרויקט באונליין, אני מלאת תקווה שתצטרכו לנטוש את התוכניות הדיגטליות שעשיתםן ולתכנן את ההגשה הפיזית בכיתה. מאחלת לכןם שאפילו תהיה תערוכה, ותצטרכו להציב את העבודה ולהתלבש יפה. והכי חשוב – שיהיה בהצלחה!



2 תגובות