יום עבודה מענק קטן, רעיון גדול – שישה פרויקטים שהתחילו ביום עבודה אחד בשנת 2025

שישה יוצרים ויוצרות קיבלו מענק קטן שהוליד פרויקטים גדולים – מסמלים היסטוריים ועד חותכני עוגיות. הצצה מרתקת ליוזמות היצירתיות שזכו בתמיכת ״יום עבודה״

פרויקט ״יום עבודה״ התחיל בשנת 2012 מתוך מטרה לממן פרויקטי מגירה יצירתיים הנושקים לטיפוגרפיה ולשפה העברית. מאז ועד היום זכו כ־25 יוצרים ויוצרות בתמיכה הכספית. בסבב הנוכחי זכו שישה פרויקטים למימון בסך 1,000 שקלים כל אחד. במידה ותרצו עוד מידע לגבי אחד מהפרויקטים הרגישו חופשי לפנות ליוצרים באופן אישי.

יעל אופיר – עיצוב בולי מורשת בארץ

אהבה ישנה לבולים הפכה אצלי לפרויקט איור של בולי מקומות ואתרי מורשת ישראליים. שאבתי השראה מאוסף בולים משפחתי ישן וגיליתי כמה פאתוס היה טמון בעיצובם. בפרויקט שלי שילבתי בין אידיליה נוסטלגית ליומיום הישראלי, ויצרתי סדרת בולים מאוירים שמספרים סיפור אחר – כן, מקומי ונוגע ללב.

לאינסטגרם של יעל אופיר

 

עדן בנג׳י - עיצוב סמלים לאירועים מכוננים

בפרויקט "מנת קרב", יצרתי שפה חזותית חדשה לסמלים של אירועים מכוננים בתולדות ישראל. שאבתי השראה מאריזות מזון ישראליות מתקופות שונות, וכך נולדו לוגואים שמדברים את השפה העיצובית של התקופה שבה התרחש כל אירוע. כל פריט שעיצבתי כולל גם מידע היסטורי, מתוך מטרה להנגיש את הסיפור הלאומי לדורות הבאים.

לאינסטגרם של עדן בנג׳י

 

משה כהן – איסוף השראה מתוך הארכיון הלאומי

לכל מעצב יש את מקורות ההשראה הייחודיים שלו. חלקם שואבים רעיונות מהרחובות, אחרים גולשים ברשת – ואני מצאתי את שלי בעיתונים ישנים. כשקיבלתי לידיי אוסף עצום של עיתונים משנות הארבעים עד לשנות השבעים, ידעתי שנפל לידיי אוצר. סרקתי, צילמתי ותיעדתי כל פיסת עיצוב מרתקת. ואז הבנה פשוטה הכתה בי: האוצר הזה חייב להיות משותף. כך נולד "ארכיאות" - עמוד האינסטגרם שלי.

ב״יום עבודה״ שלי, ביקרתי בספרייה הלאומית והתמסרתי לארכיון עצום של חומרים נדירים. מה שהתחיל כחיפוש השראה, הפך למסע מרתק שממשיך להפתיע ולהוביל אותי לכיוונים חדשים – לחקור לעומק ולגלות מחדש את יופיים של עיצובים מהעבר.

לאינסטגרם של משה כהן

 

סתו אקסנפלד – בעקבות ג׳ורג׳ המורי

כשקול הקורא ליום העבודה יצא, ראיתי בכך הזדמנות להגשים רעיון שהתרקם במחשבתי כבר זמן רב – יצירת סדרת סרטונים העוסקת בעיצוב הגרפי בישראל. כל סרטון יתמקד בזווית אחרת: פרויקט משמעותי, יוצר בולט, מגמה מסוימת או קונפליקט עיצובי. ההשראה לסדרת הסרטונים הגיעה מחשבון אינסטגרם בשם Twos Studio, שמייצר סרטונים קצרים של כ־15 שניות, כל אחד מהם מתמקד בנושא אחד מתוך תחום העיצוב הגרפי.

מאחר ולא התנסיתי בעבר ביצירת סרטונים, האתגר היה כפול – גם בהיבט של בחירת הנושא שיתפוס את תשומת הלב בסרטון הראשון, וגם בהיבט הטכני של התמודדות עם פורמט ומדיה שאני נחשפת אליהם מדי יום, אך לא פיתחתי בהם את המיומנויות עד כה. לאחר התלבטות, החלטתי להקדיש את הסרטון הראשון למעצב ג׳ורג׳ המורי. דמותו מעסיקה אותי כבר תקופה ארוכה, והשתוממתי מדוע מעצב שהיה כל כך פעיל בשדה המקומי – עיצב בולים, כרזות ואף זכה בפרסים בינלאומיים – לא הפך לדמות מוכרת בסיפור של העיצוב הגרפי המקומי. מה גורם למעצב אחד להיות נוכח וידוע כל כך, בעוד אחר נשכח?

את יום העבודה שלי הקדשתי לנבירה בחומרים ארכיוניים, בניסיון לאתר מידע אודותיו, על פועלו, משפחתו ועבודותיו. במהלך החיפושים, מצאתי ידיעה בעיתון מעריב תחת הכותרת "ציירי בולים שהתפרסמו - ועזבו את הארץ". את המשפט "מר המורי סבר כפי הנראה שלצייר מצליח כדאי יותר לחיות מחוץ לגבולות מדינתנו", עם העוקצנות המוסווה שבו, פירשתי כסיבה אפשרית לשאלות ששאלתי את עצמי.

לאינסטגרם של סתו אקסנפלד

 

קרן אטאס – חותכני עוגיות מאותיות

כמעצבת תעשייתית עם חיבה מיוחדת לטיפוגרפיה, אני תמיד מחפשת דרכים לחבר בין צורה, חומר ופונקציה. כשנתקלתי בקול הקורא של “יום עבודה”, ראיתי הזדמנות להפוך את האותיות העבריות למשהו מוחשי – כזה שאפשר לעצב, לשחק בו ואפילו לאכול. יצרתי סדרת חותכני עוגיות בהשראת הפונט "קריספר" – שאפילו שמו הפריך משתלב נהדר עם הפונקציה הקולינרית. החותכנים, שהדפסתי בתלת־ממד, מאפשרים משחקיות בעיצוב האותיות ומדגישים את החיבור בין עיצוב, טכנולוגיה ונוסטלגיה מתוקה.
לאינסטגרם של קרן אטאס

 

מאור פרידמן – פנזין טיפוגרפי

"תזוזות" הוא פנזין רחב־היקף שיצרתי, ובו אני מציג 18 פונטים עכשוויים של מעצבים ישראלים צעירים. את המהדורה הדו־לשונית הזו אספתי, תיעדתי והוצאתי לאור דרך ההוצאה שלי - "מינוס ספרים". לכל פונט יש כפולה ובה מוצגים תווי הפונט, הדגמות ועיצוב מדויק. הפנזין ראה אור בשתי גרסאות – אחת על נייר קרם והשנייה במהדורה מיוחדת עם הדפס רשת. עבורי זהו מסמך מרתק על עיצוב עברי עכשווי, שאני מקווה להמשיך ולהפיץ.

לאינסטגרם של מאור פרידמן

צילומים: מתן מאירסון

 

לקריאה נוספת:

הפרויקטים שזכו למימון בשנת 2021: