האוסף שלי אוסף ספרי היידיש של מרים בורדן

אברהם פגש את מרים, דוקטורנטית מטורונטו שחוקרת ספרים ישנים ללימוד עברית ביידיש (שאת חלקם ניתן לראות בחשבון האינסטגרם שלה), ושמע ממנה על האוסף המיוחד שלה

לא מזמן גיליתי את חשבון האינסטגרם של מרים בורדן, בו היא חולקת רפרנסים מרגשים של טיפוגרפיה ביידיש מלפני מאה שנה ויותר, כמו למשל אל״ף באיניציאל שהיא גם מתלה לסיר מרק־עוף לשבת! בקיצור, החלטתי לפגוש אותה ולשמוע ממנה על האוסף המיוחד שלה, שאחרי שראיתי חלק ממנו, אני יכול לומר שרק קמצוץ ממנו ניתן לראות בחשבון האינסטגרם שלה.

״אז הכל התחיל בעובדה שאני כמעט הבחורה הצעירה היחידה שחובבת יידיש בטורונטו. בעיר יש אוכלוסייה משמעותית הדוברת את השפה, שרובם היגרו ממונטריאול, שהייתה מרכז יידיש בולט בעבר. הקהילות היהודיות במונטריאול שגשגו בתקופות שבין מלחמות העולם ואחרי מלחמת העולם השנייה, בעוד בטורונטו לא הצליח להתגבש גרעין חזק של קהילות יהודיות עד לשנות השבעים. בעשור זה עלתה לשלטון בקוויבק מפלגה לאומנית, שגרמה להגירה המונית של יהודים וביניהם רבים הדוברים יידיש, לטורונטו. נהירה זו הביאה עימה שפע של אוספי יידיש ממונטריאול, המועברים כעת בהדרגה לדור הבא.

״ההתמקדות שלי היא בעיקר ביהודים חילוניים, כאלה שהיידיש מייצגת עבורם זהות תרבותית ולאומית ולא דתית. היידיש שימשה להם כחבל הצלה באמצעות עיתונות, תיאטרון, ספרות ופולקלור״

״אוספי היידיש הללו כוללים ספריות אישיות שנאספו במשך תקופות חיים שלמות וכאלה שעברו בירושה מדורות קודמים. אולם העניין ביידיש דעך עם השנים, בעיקר בקרב הדור השני של המהגרים ממונטריאול. חשוב לי לציין כי למרות שניתן לחשוב שהשפה הזאת יחודיית ליהודים אורתודוקסים, ההתמקדות שלי היא בעיקר ביהודים חילוניים, כאלה שהיידיש מייצגת עבורם זהות תרבותית ולאומית ולא דתית. היידיש שימשה להם כחבל הצלה באמצעות עיתונות, תיאטרון, ספרות ופולקלור ביידיש. אנשים אלה ראו בשפה זו מרכיב חיוני בזהותם, וביניהם למשל ניתן למצוא את ׳חוג הפועלים׳ (Toronto Workmen's Circle), ארגון סוציאליסטי שגם לימד עברית לצד יידיש למטרות חינוך ללא קשר לציונות.

״המעורבות שלי בשימור חומרים ביידיש החלה כאשר ׳חוג הפועלים׳ בעיר החליט למכור את הבניין בו פעל בשנת 2019. זיהיתי את הערך ההיסטורי והארכיוני של החומרים ששמרו וביקשתי לארכב אותם. בנוסף אני גם אוספת חומרים מאנשים שפונים אליי ולעתים קרובות מציעים ספרים ביידיש או פריטים רלוונטים. לרוב אני בוחרת בקפידה פריטים על סמך משמעותם ההיסטורית, הפדגוגית או האסתטית.

הסמלים השונים של Toronto Workmen's Circle

הסמלים השונים של Toronto Workmen's Circle

״בשנת 2019 פנה אלי ארגון אחר – מרכז וינצ'בסקי, עם הצעה לשמר ספרי יידיש נוספים. בתחילה האמנתי שמדובר באוסף קטן, אבל לאחר בחינה מעמיקה יותר, הבנתי שיש להם עשרות ארגזים מלאים בספרים. בעזרת מתנדבים קטלגתי את הספרים הללו, שרבים מהם היו נדירים בשל מוצאם הסובייטי. בשנות העשרים ותחילת שנות השלושים של המאה הקודמת הייתה ברית המועצות המדינה היחידה עם מימון ממלכתי לספרי יידיש, מה שהוביל למסחר ענף בספרות יידית בין טורונטו לברית המועצות. מה שבאמת מדהים בקולקציה הזו הוא הגודל העצום שלה. בסופו של דבר, היו כמאה ועשרים קופסאות שהכילו כאלפיים ספרים שמהווים למעשה ספרייה שלמה. נכון לעכשיו האוסף הזה נשאר במרכז וינצ'בסקי, שם יש תוכניות להפעיל מחדש מדור השאלה ביידיש.

״כיום האוסף שלי כולל מגוון רחב של חומרים, כמו למשל משאבים פדגוגיים ממעגל הפועלים, וביניהם חוברות ללימוד יידיש, מכונת כתיבה משנות השבעים, פרסומים מתקופת ברית המועצות, מגוון ספרות יידיש, מילונים וחפצי אמנות נדירים. אני גם משתפת פעולה עם התוכנית לתואר שני ביידיש באוניברסיטת טורונטו, מה שמאפשר לי לחלוק את המשאבים האלה עם סטודנטים ומלומדים.

״חלק מהספרים כוללים גופנים אוונגרדיים ועיצוביים המדגימים את הגישות החדשניות והמגוונות שנקטו מדפיסים ומוציאים לאור ביידיש בקנדה ובארצות הברית״

״סקירה עיצובית של החומרים שברשותי מעידה שהפונטים, עיצובי הכריכה והאסתטיקה הכללית משקפים את הרוח התוססת והניסיונית של תרבות היידיש בצפון אמריקה בתחילת המאה העשרים. חלק מהספרים כוללים גופנים אוונגרדיים ועיצוביים המדגימים את הגישות החדשניות והמגוונות שנקטו מדפיסים ומוציאים לאור ביידיש בקנדה ובארצות הברית. בעוד שחלק מהספרים נושאים את חתימותיהם של אמנים ידועים כמו זוני מוד ויוסל קטלר, יוצרים רבים נשארו אנונימיים. אך האומנות והיצירתיות שבספרים אלה הם עדות למרבד התרבותי העשיר של קהילות דוברות יידיש במהלך אותה תקופה. לסיכום, האוסף שליקטתי במשך השנים לא רק משמר את ההיסטוריה העשירה של תרבות היידיש אלא גם שופך אור על היצירתיות והחדשנות של העולם דובר היידיש בצפון אמריקה. הספרים וחומרי הדפוס הרבים משמשים חלונות לעבר, וחושפים את האופי הרב־גוני והדינמי של תרבות היידיש בטורונטו.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miriam Borden (@bikher_chick)