בצל זוועות ה־7 באוקטובר, נחשפו במהלך השבועות האחרונים סיפורי גבורה בלתי נתפסים המוכיחים את התגייסות רוח הלחימה והנחישות של חיילים לצד זאת של האזרחים. על אלה וגם על אלו שאנו עוד לא יודעים עליהם, יוענקו בתום תקופת הלחימה עיטורי צה״ל וכוחות הבטחון. בשל הכמות העצומה, והגבורה הבלתי נתפסת, שבחלקה הגדול גם הייתה אזרחית, תהינו אם יוחלט על עיטורים חדשים, וכיצד יעוצבו. לשם כך החלטנו לחזור ולבדוק את סיפורם של עיטורי צה״ל.
בשנת 1970 זכה דן ריזינגר במכרז לעיצוב שלושת עיטורי צה״ל. עיטורים אלו הוענקו מאז קום המדינה לחיילי ולקציני צה״ל האמיצים ביותר, אשר פעלו בצורה יוצאת דופן, לרוב בעת לחימה. ישנם שלושה עיטורים: הגבורה, העוז והמופת.
עיטור הגבורה הינו הגבוה ביותר מבין השלושה, והוא הוענק עד כה לארבעים חיילים, כאשר מאז מלחמת יום הכיפורים ועד היום הוא לא הוענק לאיש. צורתו מגן דוד המעוטר בחרב וענף עץ זית. סרטו בצבע הצהוב המאזכר את צבע הטלאי הצהוב, שענד ריזינגר בעצמו כילד בבולגריה. בעצם נוצר כאן היפוך של סמל הטלאי, מהיותו סמל לנחיתות והשמדה הוא הופך לביטוי הגבוה ביותר של גבורה בלחימה עבור צבא ההגנה לישראל. משואה לתקומה. או כמו שסיפר ריזינגר, יליד סרביה ששרד את השואה בעצמו: "אני גדלתי על צעקות של - יהודי פחדן - אבל המדינה כבר הולידה את הלוחם המודרני" שריזינגר זכה לעצב לו את אות הגבורה.
נוצר כאן היפוך של סמל הטלאי, מהיותו סמל לנחיתות והשמדה הוא הופך לביטוי הגבוה ביותר של גבורה בלחימה עבור צבא ההגנה לישראל. משואה לתקומה
עיטור העוז הוא הבא בתור בהיררכיה, והוא הוענק עד כה ל־218 עשרה חיילים. צורתו מנורה בת שבעה קנים, המורכבת משש חרבות מוצלבות ובמרכזה ענף זית שסימל, לדבריו של ריזינגר, את סיומה של המלחמה בשלום. ענף הזית הוא הרי סמל השלום כשהוא נתון בפי היונה. סרטו בצבע אדום כצבעו של הדם, במטרה להדגיש את עוז הקרב בעת הלחימה.
עיטור המופת, האחרון בסדר חשיבותו, הוענק עד כה ל־602 חיילים כאשר רובם ממלחמות ששת הימים ויום כיפור. צורתו עיגול המעוטר בחרב וענף עץ זית. העיגול הוא סמל לשלמות ומופתיות. סרטו בצבע כחול כמו השמים כמדד לגובה הערכים ושאיפה לשלמות. אות המופת לא ניתן רק על לחימה בקרב, התנהגות מופתית בשורות הצבא יכולה להימצא בכלל סוגי הפעילות.
עיטורים אלו הינם עיטורים צבאיים, אך בשבועות האחרונים עולים מן השטח אינספור סיפורי גבורה המגיעים גם מתוך אזרחים ואזרחיות שעשו כל שביכולתם לגבור על המחבלים האכזריים. אנו סבורים שסיפורים אלו לא יוותרו ללא הכרה והוקרה. ואולי נחזה בצעד היסטורי, בו המדינה תידרש לייצר עיטור חדש, עבור אזרחים שנהגו באומץ לב. כך או כך, בזכות הגיבורים הללו – החיילים, השוטרים, אנשי מערכת הביטחון והאזרחים – אנחנו כאן.
3 תגובות
הערה קטנה: לא צריך לעצב אותות חדשים לאזרחים. יש מקרים בהם אזרחים יכולים לקבל אותות ועיטורים צבאיים, יש לזה תקדימים. בנוסף, היו מקרים כדוגמת הקרב בציר המתפללים בחברון בהם הוענק "אות הערכה מטעם הרמטכ"ל" ל-4 אזרחים מגיבורי הקרב
תמיד שמחים ללמוד משהו חדש. בפעם הזאת חשבנו שאולי בשל ריבוי מעשי הגבורה הבלתי נתפסים (בכמות ובסיפור המעשים) אולי ראוי ליצור עיטור חדש.
עיטור הגבורה הוענק ל-40 חיילים עד עתה לפי ויקי.
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%99%D7%98%D7%95%D7%A8_%D7%94%D7%92%D7%91%D7%95%D7%A8%D7%94