הגדת ח. גצלר
(הוצאת שמואל זימזון, תל אביב, 1953)
הגדה זו צוירה ונכתבה בידי האמנית ח. גצלר. הטקסט נכתב בכתב קליגרפי מעוטר וגדול. להגדה זו ישנה גרסה צבעונית מעוטרת באיורים, רישומי דיו וציפורן, אך גם מהדורה זו, המגיעה בכריכה קשה (28*22.5 ס"מ) מפליאה ביופיה.
הגדה בכתב־יד ירושלמי
(הוצאת תעשיית הרצל, ירושלים, 1953)
הגדה של פסח הנראית כמו שילוב של שתי הגדות שונות: אחת אירופית והשניה מקומית. למעשה מדובר בהגדה המצויירת בכתב־יד ירושלמי מוקפד ומיוחד במינו, עם איורים שהם למעשה תחריטי העץ מתוך ההגדה שהזכרנו כבר קודם, של גרשום בן־שלמה הכהן 1527.
הגדה של פסח
(הוצאת כרטא, ירושלים, 1975)
הגדה מהממת ביופיה שכתובה על־ידי עדה ירדני. הגדה זו היא הוצאה מיוחדת עבור האגודה למלחמה בסרטן, בפורמט מפתיע ומאורך (9*23 ס"מ) והיא מלאה באיורים מקסימים ובכותרות מעוטרות בקפידה מעוררת התפעלות.
הגדה של גרשם כהן
(צולם והודפס כשי של משרד השיכון, 1964)
גרסה מצולמת של ההגדה העתיקה ביותר שהודפסה אי־פעם: "הגדת פראג". היא הודפסה בשנת 1527 בידי גרשום בן־שלמה הכהן. בגרסה זו הוקטנה האגדה, אך נשמרו בה האיורים שנעשו בפיתוחי עץ ומצורפת לה הקדמה המספרת על הגרסה המקורית, סיפור יצירתה וכיצד נראתה במקור. בהקדמה כתוב כי זוהי המהדורה המצולמת הראשונה של ההגדה.
מילון שימושי לעולה
(הוצאת נ. טברסקי, 1949)
ספרון מתפורר קטן (8*11 ס"מ) שבתוכו מילון עברית-רומנית. על פי הכתוב בצידו האחורי: "סדרת המילונים השימושיים לעולה באה למלא צורך חיוני ראשוני לעולה בקליטתו והתערותו בארץ. המילונים מופיעים בפורמט נוח, מכילים כל אחד כ־4000 מילים יסודיות בלשון העברית ומחירם שווה לכל נפש". כמה עולה תהיתם? 200 פרוטה בלבד.
תורה למתחילים – בראשית
(מאת י. וינגרטן, הוצאת ש. סגל, 1963)
ספר לימוד תורה לילדים המלווה באיורים, פרשנות ומתודות למידה למורה. בסוף הספר יש מעין חוברת צביעה עם כל האיורים מהספר, שהם למעשה יצירות אומנות מכל התקופות שעברו רמיסה גרפית גסה.
לחול ולחג - כרך א' סתיו וחורף
(דבורה עומר, הוצאת א. ליון אפשטין, 1973)
קובץ סיפורים, שירים, שעשועים, משחקים והדרכה למלאכת־יד המיועדים לילדים, על־פי נושאים הנלמדים בגנים ובבתי־הספר. הספר מלווה בציורים חמודים של הדס בר־יוסף, ושירים של אוריאל אופק.
פסק לי שמך
(דב רוזן, מהדורה מורחבת, ספרי מעריב, 1979)
מדריך שימושי לבחירת שם פרטי המכיל 3370 שמות פרטיים עבריים, המחולקים ל־346 סוגים לפי האות הראשונה והאחרונה של השם – לכל אחד צמוד פסוק תנ"כי המתחיל באות הראשונה ומסתיים באחרונה. למה זה טוב? לא ברור, אבל אולי יעזור לכם לבחור שם לתינוק, שיהיה במזל!
עוד בסדרה
- הגדות גרפיות ששווה להכיר – חלק א׳
- הגדות גרפיות ששווה להכיר – חלק ב׳
- הגדות גרפיות ששווה להכיר – חלק ג׳
- הגדות גרפיות ששווה להכיר – חלק ד׳
- ״אינסטגדה״ – הגדה מינימליסטית להדפסה ביתית
- הגדות גרפיות ששווה להכיר – חלק ה׳
- הגדות גרפיות ששווה להכיר – חלק ו׳
- הגדות גרפיות ששווה להכיר – חלק ז׳
- הגדות גרפיות ששווה להכיר – חלק ט׳
5 תגובות
זה נפלא, במיוחד ההגדה של עדה ירדני.
מאוד יפה ומעניין,
ממש התרשמתי מ"הגדת פראג",
ובכלל המסורת הזאת שעוברת כבר מאות שנים באותו הנוסח לא מובנת מאליה.
הכל מקסים ! הכי אהבתי את - פסוק לי שמך. היה מעניין לעיין בשמות המוצעים ובפסוק התנ"כי המשוייך לו.בטח מופיעים שמות עבריים שורשיים משמעותיים לצד שמות קצת מוזרים .
וואו איזו נוסטלגיה, ריח הדפים של פעם עולים באפי...
נהדר!
לגבי הפסוק האישי: יש סגולה/מנהג קדום לומר לקראת סיום תפילת העמידה פסוק מהתנ"ך המתחיל באות הראשונה של שמו ומסתיים באות האחרונה של שמו, או פסוק ששמו מופיע בו.