עיצוב בחו"ל מה לעשות בברצלונה? 13 המלצות למעצבים גרפיים

מה לא סֻפַּר לי על ברצלונה - שהיא מעניינת, תוססת, צבעונית ושמחה. סיקרן אותי להבין מהו עיצוב ספרדי, איך נראה איור ספרדי ואיך שמחת החיים הספרדית משולבת בטיפוגרפיה המקומית ובסקאלות הצבעים העירוניות.

לפני שבוע טסתי לברצלונה בידיעה שאני מעוניין לחוות אותה פחות כתייר ויותר כאנתרופולוג. לחקור, לראות ולטעום. לבקר גם בשכונות פחות מתוירות כדי להבין ולחוות את הוייב האמיתי של העיר.

מבחינה טיפוגרפית - כמו ערים אירופאיות רבות - גם היא מושפעת במידת מה מארצות־הברית. פונט הלווטיקה האלמותי שולט על כל פיסת לוגוטייפ קיימת בברצלונה. כמעט ואין טיפוגרפיה מקומית מובהקת, מלבד מספר פונטים גותיים ששרדו את מבחן הזמן - וגם הם קיימים רק בחנויות מקומיות ונדירות יחסית. במסגרת השבוע שלי בברצלונה חיפשתי מקומות לא תירותיים במיוחד (ככל האפשר) שיתנו לי השראה כמעצב. לפני הטיול מיקמתי נקודות ציון ב־Mapsengine (גירסא מתקדמת של Google Maps) ואִפשרתי לספונטניות להוביל אותי למקומות מעניינים.

להלן המדריך למעצב הגרפי בברצלונה, ספרד.

 

חנויות

la-central

La Central

רשת חנויות קטנה של ספרי עיצוב, איור ואמנות. מאוד מוצלח. הרבה הוצאות מיוחדות. שימו לב שלעיתים המחיר קצת יקר ושווה להזמין מ־Book Depository את הגירסא האנגלית + להימנע ממשקל עודף במזוודה.
http://www.lacentral.com

 

Loring Art

אחת החנויות המיוחדות ביותר שיצא לי להיתקל בהן בברצלונה. מצאתי אותה לגמרי במקרה בדרך למוזיאון לאמנות מודרנית. נכנסתי וגיליתי שם אוצרות דפוס נהדרים. פאנזינים, הוצאות עצמאיות קטנות, מבחר אלטרנטיבי של ספרים. כדאי מאוד.
http://www.loring-art.com

 

Laie

רשת חנויות נוספת לספרי אמנות ועיצוב. בנוסף, יש להם הפתעות גיקיות ועיצוביות, אם מתחשק לכם לקנות מתנות למעצבים בארץ. שווה ביקור.
http://www.laie.es

 

casa-piera

Casa Piera

ללא ספק - חנות האמנות הכי מגוונת וממוזגת (!) בברצלונה. נמצאת סמוך למוזיאון לאמנות מודרנית. הסניף החדש שלהם (Pintor Fortuny 21) כולל כל טוב - מלמעלה מ־100 סוגי נייר שונים ועד עטים קליגרפים שקשה להשיג בארץ. תענוג אמיתי.
http://www.casapiera.com

 

barna-paper

Barna Art

חנות נהדרת (אך לא ממוזגת) לציוד אמנות. מגוון רחב של צבעי שמן וטושים איכותיים. שווה להציץ בסטוק ציפורני הדיו המיוחד שלהם. בערך 100 מטר ממנה נמצא סניף בשם Barna Paper עם מאות סוגי נייר. מעצבים ואמנים יהנו שם מאוד.
http://www.barna-art.com

 

Vinçon

חנות למוצרים מעוצבים. בסגנון סוהו הישראלית, אך מתומחרת גבוה יותר. כדאי בעיקר להסתכל ולקבל השראה, אלא אם יש לכם תקציב. הרבה מוצרים יפים ושימושיים.
http://www.vincon.com/

 

vaho

Vaho

חנות תיקים נהדרת הממחזרת פרסומות על שימשוניות. מייצרים תיקי צד, גב, ארנקים ועוד. לא זול אך בהחלט שווה הצצה.
http://vaho.ws/en

 

verkerke

Verkerke

חנות פוסטרים נהדרת שנתקלתי בה במקרה. מגוון ענק של גדלים וסוגים. מומלץ מאוד להציץ. לא יקר במיוחד.

 

סיורים

dali

מוזיאון דאלי והמוזיאון היהודי בגירונה

במרחק של שעה וחצי נסיעה מברצלונה נמצא ביתו והמוזיאון הראשי של סלבדור דאלי עם יצרותיו המפורסמות ביותר. מי מכם שחובב את דאלי - מומלץ מאוד. נותן תמונה רחבה על הדימיון המפותח של האמן ומציג שלבים שונים בהתפתחותו. לאחר שעתיים וחצי במקום עוברים לעיירה גירונה הסמוכה. מגיעים למוזיאון היהודי ולאחר מכן מסתובבים בעיירה עם המדריך. לעוסקי וחובבי הקליגרפיה מביניכם, תוכלו למצוא שם כתבים ספרדים נהדרים בני מאות שנים. מומלץ בחום.

ישנם 2 סיורים בעברית שיוצאים עם אוטובוסים מאורגנים מאזור Hard Rock Cafe (כיכר קטלוניה). לקחתי את הסיור של חברת ׳הולה שלום׳ והיה מצוין.

סיור אמנות רחוב

אם יש דבר שאני מתבאס שלא הספקתי לעשות בברצלונה הוא סיור אמנות הרחוב. לפי הביקורות ב-tripadvisor מדובר בסיור מומלץ מאוד. ישנן שתי נקודות יציאה שונות. שווה בדיקה.
http://barcelonastreetstyletour.com/

 

מוזיאונים

macba

MACBA

מוזיאון לאמנות מודרנית. נכון לכתיבת הפוסט המוזיאון מאכלס בתוכו תערוכות על מספר יוצרים: אוסקר הנסן, חוויאר ריבס ועוד. בנובמבר 2014 תוצג תערוכתה של סיגלית לנדאו.

כשביקרתי, הדגש העיקרי היה על וידאו-ארט, למי מכם שזה מסקרן אותנו. לצערי פחות התחברתי. שווה הצצה מהירה ומעבר למוזיאון הסמוך - CCCB. יחד עם זאת, כדאי להציץ בחנות המוזיאון — סניף נוסף של La Central.
http://www.macba.cat/en

 

cccb

CCCB

מוזיאון לתרבות בת זמננו (בספרדית זה נשמע טוב יותר). מאוד מומלץ. נכון לזמן כתיבת הפוסט מוצגות שתי תערוכות - Big Band Data ותערוכה נוספת שנסגרת בימים אלו (וטוב שכך). בקרוב תפתח תערוכת וידאו-ארט - Under Siege (עם עומר פסט הישראלי). ניתן לקנות כרטיס נפרד לכל אחת. Big Band Data הייתה אחת התערוכות המרשימות ביותר שראיתי בברצלונה. התערוכה עוסקת בעידן מסת המידע וההצטברות שלו בשנים האחרונות. העניין נבחן ממספר אספקטים. מבחינה עיצובית הוא מוצג מעולה. אינפוגרפיקות איכותיות ושימוש מרתק בטיפוגרפיה ספרדית בחלל (לשם שינוי - לא הלווטיקה). שווה.
http://www.cccb.org/en

 

manc

MNAC

המוזיאון הלאומי לאמנות קטלנית. בהחלט אחד המוזיאונים המרשימים. מי מכם שלמד את תקופת ימי הביניים בתולדות האמנות יהנה שם מאוד, גם אם סבלתם קצת בזמן הלימודים. לחוות את הציורים והתבליטים ממרחק של סנטימטרים בודדים וממרחק של אלף שנה זה כיף אמיתי. בנוסף, נעשתה שם עבודת שחזור פרסקאות מרשימה והעברתן אל חלל המוזיאונים כפי שהיו מוצגים במקור בכנסיות. מומלץ.
http://www.museunacional.cat/en

 

לסיום, ברצלונה בהחלט מרשימה. יש בה רבדים תרבותיים רבים, ישן וחדש. אין ספק שזו עיר ספוגה בתרבות ואמנות. כדאי מאוד לקפוץ, וזה עוד לפני שדנתי בתחום הקולינרי המשובח שהיא כוללת.

כל המקומות נמצאים במסלול שהכנתי במפה בלינק הזה.

יצא לכם להיות במקומות מגניבים בברצלונה? מוזמנים לספר בתגובות.


הוסף/י תגובה

5 תגובות

היי,
זה אחלה שאתה מביא מקומות בעלי ערך גבוה לקורא שלך, אבל את במבנה הכללי של הפוסט היו דברים שאהבתי יותר ופחות.
נתחיל ביותר: האייקון/באנר הפותח מייצג בעיני נפלא את העיר בדימוי אחד. מצד אחד היא כל כך מגוונת, ומצד שני אין ספק שהצבעים הקטלוניים הם אולי המרכיב החזק ביותר בזהות שלה. בנוסף, הסגדרדה מתבקשת כשיש מקום לסמל אחד בלבד.
לגבי הפתיחה – משהו מרגיש מאד לא קוהרנטי בין ההצהרה שלך על האנתרופולוג לבין מה שאולי היה צריך להיות הכותרת ומהווה את הכותרת בפועל: "להלן המדריך למעצב הגרפי בברצלונה", וכן לתוכן הפוסט כולו.
האם אנחנו לא ממהרים להשתמש במילים "חוויה אנתרופולגית" וכד'? למה הכוונה? ואיך אדם שעוסק במחקר אנתרופולוגי היה ניגש לעיר? האם הייתה אפילו נקודת השקה אחת בין המסלול שלו לשלך? אני בספק.
הלכת לחנויות העיצוב, וזה מעולה, כי זה מעניין אותך ואת קוראי אאא. אבל את האנתרופולוג מעניינים קודם כל אנשים – באופן ישיר. וודאי שכל פעילות תרבותית מעניינת את האנתרופולוג – וודאי שמעניינים אותו המוזיאונים ודאי שאמנות הרחוב וודאי שחנויות העיצוב. אבל נראה לי שסדר העדיפויות שלו והאופן בו הוא היה ניגש למלאכה כל כך שונים.
דבר אחד שאני בטוח שכן היה צד את עיני האנתרופולוג (ואולי גם את עיני המעצב), אם כבר ביקרת ב־MACBA, וזו הכיכר שלפניו ואיך שהיא הפכה לאבן שואבת עבור סקייטרים מן העיר ואפילו מחוץ לספרד, שמגיעים לברצלונה לעיתים במיוחד בשבילה ואתרים אחרים שכמותה. וכנ"ל לגבי הארכיטקטורה הלבנה/שקופה של ריצ'רד מאייר, החוויה שהיא יוצרת בפנים המוזיאון ומחוצה לו, בסביבה בה הוא ממוקם.
זה סבבה שאתה לא מתחבר לוידאו ארט, אולי גם את הארכיטקטורה לא אהבת, ואני יכול להבין את זה מאד – אבל בעיני אי אפשר שלא להתייחס אליה בפוסט כזה.
חסרה לי גם עריכה, למשל:
ה־MACBA הוא מוזיאון לאמנות עכשווית, ולא לאמנות מודרנית; אני מרגיש שיותר מדי מן המקומות שלך מקבלים את התואר "מומלץ" ו"מרשים", בלי שאתה מסביר לקורא למה זה מרשים או למה זה מומלץ; פסקת הסיום לא תואמת את התוכן; ויש עוד דוגמאות, לא אאריך.
אין לי כוונה לרפות את ידך, אלא רק לתת ביקורת בונה. אשמח להמשיך לקרוא מפרי עטך.

    02
    טל

    אני לא מכירה אותך או את כותב הפוסט המקסים הזה. אני רק מעצבת שחיפשה המלצות קצת אחרות על ברצלונה...
    הוא לא מתיימר להיות כותב, משורר או עיתונאי. רק בנאדם נחמד שבא מהתחום ומחלק את הידע שלו מביקור בברצלונה.
    אתה ביקורתי וטרחן ואני לא בטוחה שמטרת הפוסט הזה הוא לשאול לדעתך על סגנון הכתיבה (ומי שמך להיות מבקר?). מקווה שהתגובה הארוכה שלך היתה שווה את הזמן מהחיים שביזבזת עליה.
    ולכותב הפוסט - תודה! עזרת מאוד :)

פינבאק: דאונטאון ברצלונה – סצנת הגרפיטי ואומנות הרחוב | סטודיו שרי רז