גולני שלי: על הערכים שמעצבים את סמל החטיבה

היחידה החומה איבדה לוחמים רבים במערכה בעזה מאז אוקטובר. יצאנו לחקור מה עומד מאחורי הסמל הכל־כך ישראלי שעונדים לוחמיה

חטיבת גולני הוקמה עם קום המדינה כחטיבת חיל הרגלים הסדירה הראשונה בצבא ההגנה לישראל. כחלק מרכזי במערך הלוחם החטיבה לקחה חלק פעיל בכל מלחמות ישראל, וכבר ביום הראשון של מלחמת חרבות ברזל, במתקפת הפתע של חמאס, איבדה החטיבה 71 לוחמים. תג חטיבת גולני עוצב לראשונה על־ידי הצייר דוד אלף (שהיה גם קליגרף מחונן) לבקשת מפקד החטיבה הראשון – משה מן. במרכז הסמל עומד עץ עם שורשים ארוכים ומסועפים. לסמל שני צבעים – צהוב מדברי וירוק כהה, אשר מסמלים את שטחי הפעולה של החטיבה, הגבולות הצפוניים המיוערים והגבולות הדרומיים המדבריים. דגל החטיבה מורכב גם הוא משני צבעים אלה המופרדים בזווית אלכסונית משמאל לימין.

"הסמל עוצב כריבוע עוד בשנת 1948, על מנת שמבנה השורשים בחלק התחתון של העץ יהיה רחב יותר מהענפים, ויסמל את השורשיות והחיבור החזק לאדמת המולדת"

תג השרוול של החטיבה הוא התג המרובע היחיד בצה״ל. הסמל עוצב כריבוע עוד בשנת 1948, על מנת שמבנה השורשים בחלק התחתון של העץ יהיה רחב יותר מהענפים בצמרת העץ, ויסמל את השורשיות והחיבור החזק לאדמת המולדת. במלחמת העצמאות החטיבה איבדה מעל לשלוש מאות לוחמים ויש הטוענים שהחיתוך המרובע מבטא את החיים שנגדעו ברגע, בכך החטיבה מביעה את צערה על האובדן במערכות ישראל.

״ניתן לראות את השינויים הקלים בשורשים, בגזע ובצמרת העץ״. צילום: עוז אלמוג, 2022

כל תגי השרוול של צה״ל, ממלחמת העצמאות ועד סוף שנות השישים, היו בגדלים וצורות שונות. המעצב אמציה כץ שעבד במסגרת קצין הספקה ראשי, היה אחראי לעיצוב ושרטוט כל התגים משנת 1967 ועד 1997. הוא הציע שכל הסמלים יקבלו צורה אחידה – לדוגמא, סמלי חיל האוויר עיגול בתוך עיגול וסמלי כל היחידות בזרוע היבשה ימוסגרו בצורת מגן. אך למרות הצעתו שהתקבלה כמעט באופן גורף, סמל חטיבת גולני נשאר מרובע כחלק ממורשת החטיבה. התג עבר שינויים קטנים לאורך השנים, בעיקר על־ידי היצרנים שראו לנכון לשנות מעט את העיצוב בתהליך ההפקה. ניתן לראות את השינויים הקלים בשורשים, בגזע ובצמרת העץ. בשנת 1968 התג שורטט מחדש על־ידי אמציה כפי שהוא נראה היום.

ישנו וויכוח ארוך שנים על זהות העץ שעומד במרכז הסמל. יש האומרים שמדובר בעץ אלון, ולעומת זאת רוב העובדות מצביעות על כך שמדובר בעץ זית. עץ הזית נבחר כעץ הלאומי של מדינת ישראל, והוא אף נטוע באתר ההנצחה של החטיבה. הזית נפוץ ברוב שטחי הארץ, אך בסמל החטיבה הוא מצביע על הקשר השורשי בין החטיבה למולדת, חיבור עמוק לאדמה עליה הם נלחמים. עם זאת, בנו של הצייר דוד אלף, אשר עיצב לראשונה את הסמל, מספר כי משיחה עם אביו עלה שמדובר בעץ אלון. לוחמי חטיבת גולני התאמנו בתחילת דרכם בבקעת יבנאל שבגליל התחתון, ועץ האלון שנמצא בקרבת מקום שימש השראה ליצירת הסמל, כיום הוא נקרא ״העץ של גולני״ והוא חלק ממסלול הטיול של יער מנחמיה.


הצילומים באדיבות פרופ׳ עוז אלמוג ואמציה כץ

שרטוט תג שרוול, מתוך האוסף של אמציה כץ

תגי שרוול שונים, מתוך האוסף של אמציה כץ

ארז גרשטיין עם תג השרוול של גולני

״העץ של גולני״ ביער מנחמיה.


הוסף/י תגובה

4 תגובות

01
יוסף זאב לנגנטל

כתבה ראויה לחטיבה ראויה. לא סתם גולני קיבלה את המספר 1 בחטיבות צה״ל.
כדאי, אולי, לעשות עוד כתבות לכל חטיבות ואוגדות צה״ל הלוחמות בימים אלו ברצועת עזה.
בע״ה שיחזרו כלחיילנו בריאים ושלמים.

04
ברוך

א. מלחמת העצמאות ולא מלחמת יום העצמאות.
ב. הסמל אכן עוצב לפי נוף הגליל התחתון והגולן - רקע צהבהב-ערבתי ולא רקע מדברי.
ג. חלוקת הצבעים בדגל החטיבה בין צהוב לירוק, לפחות עד שנות השמונים, היתה אופקית ולא אלכסונית.