כשחיפשתי חומרים ומקורות עבור התזה שלי לתואר השני בעיצוב פונטים באוניברסיטת רדינג, נחשפתי לראשונה לכתב עת בשם "הד הדפוס": מקומי, צנוע ומלא מידע. בזמן המחקר שערכתי עבור תערוכת "דפוסים משתנים" שהיתה במוזיאון ישראל, ובעיקר עבור הספר־קטלוג שיצא, עבדתי לא מעט - והפעם בצורה יותר מסודרת - עם הד הדפוס, והרגשתי שאני נוברת באוצר בלום.
החיפושים בתוך הגליונות היו קסומים, אבל גם מתסכלים ומתישים. האם עלי לעבור עמוד אחרי עמוד, גליון אחרי גליון בתקווה שאצליח למצוא חומר על "דפוס לימודי" שניהל הנרי פרידלנדר? כשניסיתי לאתר אינדקס, או לפחות דרך בה אוכל לראות את תוכן המאמרים בגליונות נתקלתי בתשובות מהוססות ופסימיות. "אינדקס? אולי החל משנות ה־80…" (מדור יעץ בספריה הלאומית), "הד הדפוס? נמצא במחסנים ואין גישה אליהם. אינדקס בטח ובטח אף אחד לא טרח להכין" (מדור עיתונות בבית אריאלה) וכו׳. החלטתי להרים את הכפפה, שהרגישה כמו שני בלוקים אדירים מלאים בהפתעות (וגם רכילויות של פועלי הדפוס), ולבנות אינדקס של כלל המאמרים שיצאו תחת מטריית "הד הדפוס". האינדקס מיועד לחוקרים, למעניינים בדפוס ובאות העברית, ולמעשה לכל אדם שירצה לקבל טעימה מאותן שנים בארץ ישראל.
קצת על כתב העת
הד הדפוס היה כתב עת מקצועי שיצא מטעם קלוב פועלי הדפוס (ובתמיכת אגודת פועלי הדפוס וההסתדרות הכללית של העובדים העבריים בא"י). הוא התחיל בשם "דבר הדפוס" ושינה את שמו ל"הַדַּפָּס" עד שהשם "הד הדפוס" התקבע. יצא באופן לא סדיר החל משנת 1935, לרוב פעם בשנה בגליונותיו הראשונים. כתב העת כולל בתוכו הרבה עדכונים על מצב הדפוס בארץ ועל אגודת פועלי הדפוס (הפעילה בהחלט באותן שנים), מאמרים טכניים על סידור אותיות ודפוס (כולל סקירה של מכונות דפוס "חדישות" כגון מכונות מונוטייפ), מאמרים בנושא אותיות (וקליגרפיה), היסטוריה של הדפוס בחלקיו השונים של העולם, גרפיקה, ביקורת על תערוכות, אירועים וכנסים. בין מאמרי הדעה ישנם מכתבים מהקוראים ואף שירים משעשעים על דפוס. כל אלו לא רק תורמים לידע הספציפי אלא גם מסייעים להבין את התקופה והלכי הרוח בארץ.
"אני עוברת מאמר מאמר, קטן כגדול בגליונות הד הדפוס וכותבת את פרטיהם"
נוסף על התוכן הממוסד, מודעות שונות בתוך כתב העת מראות את טיפוסי האות בהם השתמשו הגרפיקאים, בתי דפוס וחנויות לממכר צבעי דפוס. חיוך גדול ילווה את כל מי שיתקל בפרסומת לבית חרושת לייצור אותיות (של צבי ברגמן כמובן) ואפילו "נגריה מודרנית לרהיטי דפוס". המודעות משלימות את העיסוק היומיומי בדפוס- לא רק רומנטיות ונוסטלגיה למקצוע, אלא התכל׳ס- איפה אפשר לקנות אותיות "חיים" או איזה סיגריות כדאי לעשן ליד מכונות הדפוס (לא כדאי כמובן).
אז מה אני עושה?
אני עוברת מאמר מאמר, קטן כגדול בגליונות הד הדפוס וכותבת את פרטיהם: שם המאמר, שם הכותב, תאריך ומספר הגליון, עמודים ומילות מפתח שיוכלו לעזור לאתר תוכן בנושא ספציפי (לדוגמא: טיפוגרפיה, טכני, היסטוריה, דפוס). אני עובדת מתוך שני כרכים המאגדים את רוב הגליונות שיצאו לאורך השנים. הכרכים ברשותו של ינק יונטף (fontef.com), שברוב נדיבותו נותן לי להתרווח בסטודיו הממוזג שלו (בבניין של המעלית הראשונה בתל אביב) ולאנדקס משם. כשאסיים עם הכרכים אצא לי לאתר את הגליונות החסרים ברחבי הארץ. התהליך לוקח כמובן המון זמן, אבל הוא מרתק ואני מאושרת לגלות עוד ועוד חומרים שנכתבו ושתכף יהיו עיניים נוספות שיקראו בהם.
יום העבודה הזה התחיל כיום אחד וכבר המשיך עוד ועוד - וימשיך להתקיים עוד זמן מה עד שאצליח לסיים את כל הכמות. אני נחושה לסיים ובטוחה שהאינדקס יצליח להקל באופן משמעותי על חיפוש חומרים שכל כך לא פשוט פה בארץ. מוזמנים להרשם לעדכונים פה אצלי באתר ואשלח לינק לאינדקס כשיהיה מוכן. יהיה ניתן להוריד אותו, בחינם כמובן, לשימושכם והוא גם יחיה ברחבי האינטרנט לשימוש חופשי. מי יתן והאינדקס יעזור למחקר על דפוס ואותיות עבריים לפרוח עוד ועוד.
7 תגובות
במילה אחת- מרגש
אולי זה יעזור למצוא עוד כמה גליונות:
משפחת פרץ - האב, אם עדיין חי, צריך להיות בן 70-80 . בזמנו התגורר ברח' ליבורנו בבת-ים. הוא לימד דפוס המווןןן שנים בבתי ספר מקצועיים (אורט/ עמל. אאל"ט באזור של אבו-כביר).
האנקדוטה: כשהיינו בכיתה א' ביקרנו בבי"ס הנ"ל וכל אחד קיבל פתק עם שמו מודפס. הביקור אורגן כי בנו היה במחזור שלי :-)
שנים רבות לאחר מכן, הוא לימד אותי בקורס עיצוב אריזות במכון הטכנולוגי חולון.
האיש היה לבבי מאוד ומאגר בלום של ידע :-)
בהצלחה בחיפוש!
האם כוונתך לשמואל פרץ? אם כן שיחיה עד 120 , דיברתי איתו לאחרונה לפני כחודש, האיש הזה אוצר של ידע בדפוס
יש גם אוסף של הגליונות בספריית מוזיאון ישראל - http://israelmuseum.exlibris.co.il/F/N38AH6EPHR42AMINXSJ758YBGCJS8E4A6YLSK1B5AX7QH6CY71-00953?func=item-global&doc_library=IML01&doc_number=000043685&year=&volume=&sub_library=IM1
בשנות ה'1960 נבנה בצפת מוזיאון הדפוס. האדריכל שמואל ביקלס תכנן שיפוץ של מבנה היסטורי והרחבה לצרכי תצוגות. המוזיאון פעל עד שנות ה-80 או ה-90 ואז הוזנח, ותכולתו התפזרה...כמה עצוב!
האם מצאת בכתובים תזכורת למוזיאון הדפוס בצפת?
משכן לאמנות עין חרוד מרכז מידע לגבי עבודתו של האדריכל ביקלס, ויש אצלנו תמונות ותכניות של המבנה, נשמח להצליב מידע.
מדהים. אכן אוצר בלום!
אשמח לעזור לשחרר אותו לעם במלאכת הסריקה וההעלאה!
איך אני יכול להשיג את הפונטים של צבי ברגמן?