על אודות פונט פלוני דו־לשוני

לאחר שש שנים של פיתוח, לפונט אלמוני יש סוף־סוף אח חדש ועגול. פלוני הוא פונט סנס־סריף בסיסי, גיאומטרי, מורכב ומוקפד ובעל תמיכה מלאה ב־146 שפות לטיניות. הנה הסיפור שלו:

בשנת 2012 סיימתי לעצב את הגרסה הראשונה של פונט אלמוני דו־לשוני – פונט סנס ניטרלי המבוסס על שלד מלבני. ואז, כמו כל אבא אוהב, החלטתי שאני רוצה ליצור לו אח. רציתי לעצב פונט ניטרלי נוסף, אבל שהפעם יהיה מבוסס על שלד עגול. יצאתי לדרך והתחלתי לעצב את פונט פלוני.

עוד כתבות בסדרה:
על אודות פונט פלוני־יד
פלוני ופלוני־יד — פונטים תאומים

עבודת העיצוב כללה מקטעים רבים של עבודה. במהלכה היו עצירה והתבוננות, ואז שוב: עיצוב, ליטוש ובדיקות, ועוד עצירה. כך במשך שש שנים. במהלך התקופה הזו עיצבתי כמובן גם פונטים אחרים, שנתנו לי זוויות ראייה ותובנות חדשות. פלוני שינה את פניו פעמים כה רבות עד שקשה לזהות את הקשר בין האותיות של הסקיצות הראשוניות לבין התוצאה הסופית.

האבולוציה של האות א' של פלוני, מהגרסה הראשונה ועד לסופית.

פונט שקוף

גם פלוני, כמו אלמוני שואף להיות חופשי מטרנדים וְמִמַּנְיֶרוֹתמטרת־העל שלי היתה ליצור אות עברית חדשה, קריאה ומחדשת, אך במקביל רציתי שהפונט ייראה כאילו הוא תמיד היה פה. רציתי שכמו אלמוני, גם פלוני יהיה פונט בלתי נראה. הכוונה הייתה ליצור פונט שלא ישתלט על העיצובים שמעצבים ירקחו בעזרתו. רציתי שהקורא הפשוט יקרא את האינפורמציה שכתובה בפלוני ואפילו לא ירגיש שיש פה ״עיצוב״. רציתי פונט שיוכל להיות שמיש בכל עיצוב. מתאים לכל מטרה. פונט שהוא ג׳ינס וחולצת טריקו שחורה.

FP Learning Nouveau – פונט שעיצבתי ל־Fisher Price בשנת 2016.

המבנה האנטומי של האות העברית מבוסס על מלבן ולא על עיגול. לכן, כשמעצבים פונטים עבריים על בסיס עיגולים גיאומטריים זה מייד נראה ״באוהאוסי״ וטרנדי. זה זר לאותיות העבריות. לעצב פונט עברי שהוא ניטרלי ועגול זה כמעט אוקסימורון. העבודה הייתה בהחלט אתגר גדול עבורי וכנראה זו הסיבה שלקח כל־כך הרבה שנים להשלים את הפונט.

לצאת מפישר־פרייס

את האותיות הלטיניות של פלוני התחלתי לעצב לפני שנתיים. אחרי שעיצבתי לחברת Fisher Price פונט סנס לטיני גיאומטרי בשם FP Learning Nouveau, הבנתי על איזה טיפוס־אות צריכות האותיות של פלוני להתבסס. התחלתי לעצב את האותיות הלטיניות של פלוני בעזרת הניסיון שנטמע בי בעבודה עם פישר־פרייס, ובמקביל המשכתי להדק את האותיות העבריות. היה לי חשוב שכל שפה תשמור על הייחוד והאופי שלה. ואז אט־אט החלו האותיות הלטיניות והעבריות להשתלב זו בזו, עד שלבסוף מצאו את ההרמוניה ביניהן. והן חיו באושר ובעושר עד עצם היום הזה.

פלוני vs אלמוני

פלוני ואלמוני הם ״פונטים אחים״. ולא בגלל שיש להם את אותו אבא, אלא מכיוון שהם כוללים אלמנטים אנטומיים חופפים ולעיתים גם DNA זהה. למעט העובדה שהשלד של פלוני מבוסס על עיגול ואילו זה של אלמוני מבוסס על מלבן, הם זהים בתכונותיהם. ראשית, שניהם פונטֵי ״סוס עבודה״, כלומר פונטים שמתאימים גם לטקסט־רץ וגם לכותרות, מרובי משקלים, מרובי פיצ׳רים ובעלי תמיכה בשפות לטיניות רבות. שנית, שניהם שואפים להיות חופשיים מטרנדים וְמִמַּנְיֶרוֹת.

פלוני ואלמוני חולקים גם רכיבים אנטומיים דומים: אצל שניהם גובהי־האות זהים (עברית, UPPERCASE ו־lowercase) ובנוסף, שניהם כוללים פריסת משקלים אחידה וזהה, כלומר יש להם שמונה משקלים מקבילים בעלי עובי זהה (בתיקון סטיות אופטיות). זה אולי נשמע טריוויאלי אבל נסו להשוות חמישה פונטים אקראיים ותראו כמה הבדלים יש ביניהם בגובהי האות ובעובייה. רק אציין שלאלמוני יש שני משקלים שלא התאימו לפלוני: דקיק ואולטרה־שחור. הם פשוט לא התאימו לשלד של הפונט.

החלטות שלדיות רבות הייחודיות לאלמוני יושמו גם בפלוני. לדוגמה, הגבעול המרכזי של האות ש׳ מרחף בשניהם; האות ע׳ יורדת מהשורה; האותיות י׳, ו׳, ו־ן׳ נשארו כקווים ישרים ללא גגות. דוגמה להחלטה שלדית נוספת המייחדת את שני הפונטים היא השונות בין האותיות ל׳ ו־ק׳. את האותיות הללו נהוג לעצב על שלד דומה ואילו בפלוני ואלמוני ה־ל׳ היא אלכסונית בעוד שה־ק׳ היא עגולה וריבועית. ההחלטה העיצובית הזו נבעה מרצון להפחית את כמות האלכסונים של האותיות ולייצר עניין צורני.

השוואה לגופנים מאותה קטגוריה

פלוני ממוקם בקטגוריה טיפוגרפית חדשה יחסית של גופני סנס עגולים בסגנון גיאומטרי. כאן תוכלו לראות השוואה בין פלוני לבין נרקיס תם שעיצב צבי נרקיס (כאן בגרסה של מאסטרפונט), וסימפלר שעיצבה מיכל סהר. לכל אחד יש את הייחוד שלו, אך פלוני בולט ביניהם בכך שהוא הולך עם הגישה העיגולית עוד שני צעדים קדימה.

 

 

ספסימן פונט פלוני

אחרי שהקשבתם כל־כך יפה לכל ההקדמה הזו – בואו נצלול יחד אל תוך המפרט העיצובי והטכני של פונט פלוני.

 

רשימת תווים
פלוני כולל 851 תווים ותומך בצורה מלאה בעברית, אנגלית ו־146 שפות לטיניות:

 

SMALL CAPS
כל משקל של פלוני כולל אותיות לטיניות, מספרים וסמלים מסוג SMALL CAPS, שאותם ניתן לשלב בטקסטים עם עברית. האותיות הן אותיות UPPER CASE לטיניות שהותאמו במיוחד לגובה האותיות העבריות.

אנטומיה של פונט דו־לשוני
הצורות והעיקולים של האותיות שומרים על עקביות עיצובית לאורך כל הפונט. הן התווים העבריים והן התווים הלטיניים שומרים על שפה טיפוגרפית אחידה. עם זאת ישנן הפתעות ושבירות מכוונות של ה״חוקים״ הללו כדי להוסיף עניין ועושר צורני לפונט.

 

משקלים
משפחת פלוני כוללת 8 משקלים כדי שתוכלו להשתמש איתם במגוון רחב של עיצובים ושילובים משגעים. כולם הותאמו לכותרות וחלקם הותאמו לטקסט־רץ (גם בגדלים קטנים).



 

נִיקּוּד עִבְרִי מְתֻכְנָת
הניקוד של פלוני עוצב וְתֻכְנַת בקפידה רבה. כל שילובי הניקוד המקובלים בעברית וביידיש קיבלו טיפול מדויק, דקדקני ומדוקדק.

 

מולטי־לשוני
פלוני הוא פונט מולטי־לשוני. כל כך מולטי שנוסף על עברית ואנגלית הוא תומך ב־146 שפות לטיניות.

רשימת השפות המלאה שבהן פלוני תומך:

Afaan Oromo, Afrikaans, Albanian, Alsatian, Aragonese, Arapaho, Arrernte, Asturian, Aymara, Basque, Bislama, Blackfoot, Bosnian, Breton, Catalan, Cebuano, Chamorro, Cheyenne, Cimbrian, Corsican, Croatian, Czech, Dalecarlian, Danish, Dutch, English, Estonian, Faroese, Fijian, Filipino, Finnish, French, Frisian, Friulian, Galician, Gallegan, Genoese, German, Glosa, Guarani, Haitian Creole, Hawaiian, Hebrew עברית, Hiligaynon, Hmong Daw, Hopi, Hungarian, Ibanag, Icelandic, Ilokano, Indonesian, Interlingua, Irish, Irish Gaelic, Istro-Romanian, Italian, Japanese transliteration, Jèrriais, Kapampangan, Kashubian, Kiribati, Koongo, Korean transliteration, Kurdish, Ladin (Gardena), Ladin (Valle di Badia), Languedocien, Latin, Latvian, Lithuanian, Lojban, Lombard, Low Saxon, Lower Sorbian, Luxembourgeois, Macedo-Romanian, Malagasy, Malay (Latinized), Maltese, Manx, Maori, Marshallese, Megleno-Romanian, Míkmaq, Mohawk, Montenegrin (Latinized), Náhuatl, Naxi (Latinized), Norfolk/Pitcairnese, Norwegian, Nyanja, Occitan, Oromo, Pangasinan, Papiamento, Pedi, Pinyan, Piedmontese, Polish, Portuguese, Potawatomi, Quechua, Romanian, Romansch, Rotokas, Rundi, Saint Lucia Creole, Inari Sami, Lule Sami, Samoan, Sardinian, Scots Gaelic, Serbian (Latinized), Seychelles Creole, Shona, Sicilian, Slovak, Slovene, Somali, Sorbian, South Ndebele, Southern Sotho, Spanish, Swahili, Swati, Swedish, Tagalog, Tahitian, Tausug, Tetum, Tok Pisin, Tongan, Tswana, Turkish, Turkmen (Latinized), Tuvalu, Upper Sorbian, Uyghur (Latinized), Veps, Volapük, Votic, Walloon, Walpiri, Welsh, Xhosa, Yiddish יידיש, Zhuang, Zulu

 

Optional OpenType Features
פונט פלוני כולל פֿיצ׳רים רבים של OpenType ליצירת טיפוגרפיה אולטרה־מקצועית. הפונט כולל תוספות ושכלולים שיעזרו לכם לסדר את הטיפוגרפיה שלכם עם שליטה רבה בתוצאה הסופית. חלק מהאופציות כוללות: וריאציות לאותיות, אנגלית בגובה העברית, שברים, סוואשים וכמה סטים של מספרים וליגטורות. כדי להפעיל את הפיצ׳רים הללו חפשו את אפשרויות ה־OpenType בתוכנה שעימה אתם עובדים.
כאן לינק למדריך המלא.

 

Tilted Letters & Swashes
אותיות ה־UPPERCASE כוללות וריאציות נטויות ומעוטרות כדי שתוכלו ליצור שילובים משגעים. כדי להשתמש בפיצ׳רים הפעילו את אופציות ה־OpenType המתאימה בתוכנה הגרפית שעימה אתם עובדים.

 

 

שברים, מונה ומכנה
בעזרת תווי השברים של פלוני תוכלו לכתוב את כל שילובי השברים הקיימים. שימושי מאוד אם אתם מעצבים למשל ספר מתכונים, דו״ח שנתי, גרפים ואינפוגרפיקות. הוראות שימוש: הפעילו את אופציית ה־Fractions בפאנל ה־OpenType של התוכנה הגרפית שעימה אתם עובדים.

 

סמלי מקלדת
פלוני כולל סמלים מוסכמים המיועדים לייצוג קיצורי מקלדת או לכל שימוש יצירתי אחר. הסמלים הותאמו כמובן לכל המשקלים.

 

מפת תווים
פלוני כולל 851 תווים וכאמור תומך בצורה מלאה בעברית, אנגלית ו־146 שפות לטיניות. הנה רשימת התווים ה(כמעט) מלאה:

 

אפילוג

זה תמיד מרגש כשפונט חדש נולד. לאחר שש שנים של פיתוח, אני שמח להשיק היום את פלוני ולהוציאו לאוויר העולם, ומי יודע מה החיים יזמנו לו. השקת גופן היא אבן הדרך המשמעותית בתולדותיו, ומכאן והלאה העתיד שלו תלוי בשימוש שמעצבים – אתם – יעשו בו.

פלוני ופלוני יד

פלוני־יד (בקרוב) ופלוני.

פלוני אמנם מגיע בתצורה של קובץ דיגיטלי, אבל הוא חי ונושם וממשיך להתפתח יחד איתנו. כמו ילד הוא זקוק לחום ולתשומת לב. הוא רוצה להרגיש שהוא מממש את עצמו ומשרת אותנו נאמנה. הזמן יעבור. אנחנו משתנים, והטכנולוגיה משתנה. כך גם הפונט יהיה זקוק לעדכונים – כדי שהוא יוכל להתפתח ולהשתנות יחד איתנו ולהתאים את עצמו למציאות החדשה. ואז יצאו לו גרסאות חדשות (מישהו אמר פלוני צר?) ושוב יהיה מרגש.

במקביל לעבודה על פלוני עיצבתי פונט כתב־יד עברי תואם בשם פלוני־יד (מימין) שיושק בשבועות הקרובים. פלוני־יד הוא הַכְלָאָה של גופן כתב־יד (רהוט) עם גופן סנס ׳דפוס׳, ועל זה כבר אספר בכתבה נפרדת.

לינק לעמוד של פונט פלוני
הורדת ה־specimen של פלוני


הוסף/י תגובה

8 תגובות