העבודה על פונט אטלס Pro החלה לפני 7 שנים: בשנת 2009 עיצבתי פונט בשם 'חיוג חוזר' עבור מיתוג 'שנת ה־40' של שנקר שהתקיימה באותה שנה. לאחר שלוש שנים העברתי את הפונט מקצה שיפורים, שיניתי את שמו ל'אטלס', ואז בחנוכה התשע״ג הוא התווסף באופן חגיגי לקטלוג הפונטים של אאא כדי שכל דכפין יוכל לרכוש ולהשתמש בו. היום, אני שמח להשיק אותו כאן מחדש כפונט Pro מקצועי בכל רמ"ח איבריו.
דרך העבודה הממושכת על הפונט למדתי שפונט הוא חפץ חי ונושם. כן, חפץ. מתקינים אותו על המחשב ומעצבים איתו. מדפיסים אותו ואז מחזיקים אותו ביד, מלטפים אותו ומשחקים איתו. כמו כל חפץ אחר, גם פונט זקוק לתחזוקה. הפונט הוא אמנם רק קובץ שיושב אצלנו על המחשב ולא משתנה, אבל במקביל לשימוש שלנו בו - אנחנו משתנים, והטכנולוגיה משתנה. וכך גם הפונט זקוק לעדכונים - כדי שהוא יוכל להתפתח ולהשתנות יחד איתנו ולהתאים את עצמו למציאות העכשווית.
אבולוציה של פונט
אין כמו האות אל״ף בשביל להמחיש את הדרך הארוכה שהפונט עבר מאז 'חיוג חוזר' ועד היום. כאן האל״פים של שלושת גרסאות הפונט מונחות זו־על־גבי־זו ומציגות את השינויים שעברו על האות הראשונה של האלפבית העברי ושל הפונט:
רוב השינויים שהפונט עבר במהלך השנים הם בניואנסים של הצורות והעיקולים של האותיות. מי שמשדרג מאטלס אל אטלס Pro - קחו בחשבון שהאותיות של הפונט החדש גדלו בכ־10%. בנוגע לצורות האותיות אלו חלק מהאותיות שעברו שינויים משמעותיים יחסית בגרסא החדשה:
האות א׳ הורחבה ביחס גובה שלה, כתוצאה מכך הזווית של השדרה שלה גדל במעט והחלל הפנימי התרחב. בסיס וגג האות התארכו ב־40% ביחס לגרסא הראשונית של פונט 'חיוג חוזר', התרחבות זו חוזרת על עצמה לאורך הפונט גם באותיות נוספות כמו ו' ו־ע'.
באות ס׳ ניתן לראות את השינויים בעיקולים של האותיות המעוגלות. מזווית שיחסית קרובה לעיגול האותיות הקצינו את הזווית המעוגלת כדי שהם יהיו בהרמוניה נעימה יותר עם יתר האותיות הלא מעוגלות.
האות ש׳ הורחבה והגבעול האמצעי שלה קוצר במעט.
העקב של האות ג׳ התעגל למטרות קריאוּת והכרע התקצר במעט כדי לעזור לזרימת האותיות.
באות ה׳ ניתן לראות המחשה של השינוי בפרופורציות בין הקווים האופקיים לאנכיים של הפונט.
האות ע׳ עברה שיפור משמעותי באורך ובזווית הבסיס שלה וכמו כן גגות האות התארכו.
החלל הפנימי של אות ץ׳ נפתח כדי לתת לאות יותר נוכחות.
בשפה הלטינית כל האותיות עברו שינויים בפרטים הקטנים - לדוגמא הקורה של אות A הוגבהה וה־Overhang של האות M הוגבהה.
המספרים עוצבו מחדש כשהדגש העיקרי הוא על יצירת אחידות עיצובית ביניהם והצרתם. בתרשים הבא ניתן לראות את השינויים שהם עברו מאטלס ועד אטלס Pro:
כמות עצומה של תווים נוספו לפונט כדי להפוך אותו לפונט Pro אמיתי. בתרשים הבא אפשר לראות את היחס בין הגירסאות הקודמות של הפונט לבין הפונט החדש.
רגע של נוסטלגיה
בשנת 2009 עיצבתי את תדמית שנת ה־40 של שנקר. עיצבתי אז את פונט 'חיוג חוזר' כדי שילווה את השפה הגרפית של האירועים השונים של אותה השנה החגיגית. בסך־הכל אפשר לראות שמאז ועד היום הפונט לא שינה את מהותו ושגם היום מדובר באותו פונט - רק משוכלל ומשופר.
אטלס Pro
עכשיו שהבנתם את הסיפור ואת כל המסביב, הגיע הזמן להציג את הפונט שלשמו התכנסנו. אטלס Pro כולל 725 (!) תווים ותומך בצורה מלאה בעברית, אנגלית ו־140 שפות לטיניות. הנה רשימת התווים העיקריים:
Small Caps
כל משקל של אטלס Pro כולל אותיות לטיניות מסוג ״Small Caps״ אותן ניתן לשלב בטקסטים עם עברית. אלו אותיות Upper Case לטיניות שהותאמו במיוחד לגובה האותיות העבריות. על־מנת להשתמש בהן יש להפעיל את אופציית ה־Small Caps בתוכנה הגרפית או בקוד css. מומלץ להשתמש באותיות אלה בכותרות, לוגואים, על אריזות ובטקסטים קצרים הכוללים עברית לצד אנגלית. בטקסט־רץ לעומת זאת מומלץ לא להפעיל את האופציה.
האנטומיה של הפונט
הצורות והעיקולים של האותיות שומרים על עקביות עיצובית לאורך כל הפונט. גם התוים העבריים וגם הלטיניים שומרים על שפה טיפוגרפית אחידה. יחד עם זאת ישנן הפתעות ושבירות מכוונות של ה״חוקים״ הללו כדי להוסיף עניין ועושר צורני לפונט.
הגבעול של האותיות א,צ,ץ מתחבר לשידרה (האלכסון) באופן דומה לחיבור ה־counter אל ה־stem באותיות הלטיניות הקטנות (b,d,g,h,m,n) וכמו כן במספרים 6, 9. חיבור דומה קורה גם באות ז׳ - בין הגבעול לגג האות.
החלק התחתון של האות ג׳ זהה בצורניות שלו לחלק העליון של האות הלטינית r.
הנקודות של הניקוד העברי קיבלו טיפול דומה לנקודות של ה־diacritics הלטיני. העיקולים שבחלק התחתון של האותיות ט, ס, u, o, 0 קיבלו התייחסות עיצובית זהה.
נקודת המפגש בין גבעול האות וגג האות קיבל התייחסות זהה בין שתי השפות באותיות מסויימות (למשל נ, ב, כ, l, J, t).
האות העברית פ׳ מתכתבת עם האות הלטינית G. צורת האות דומה, רק הפרופורציות והכיוונים שונים.
משקלים רבותיי, משקלים
משפחת אטלס Pro כוללת 6 משקלים כדי שתוכלו לעצב איתם במגוון רחב של שימושים ושילובים משגעים.
מולטי־לשוני
אטלס Pro הוא פונט מולטי־לשוני. כל־כך מולטי שבנוסף לעברית ואנגלית הוא תומך בלמעלה מ־140 שפות לטיניות (!) הנה רשימת השפות שבהן הוא תומך:
OpenType Features
אטלס Pro כולל אופציות רבות של OpenType ליצירת טיפוגרפיה סופר מקצועית. הפונט כולל תוספות ושכלולים שיעזרו לכם לסדר את הטיפוגרפיה שלכם עם המון שליטה בתוצאה הסופית. חלק מהאופציות כוללות: וריאציות לאותיות, אנגלית בגובה העברית, שברים, ליגטורות וקיצורים לסמלים נבחרים. כדי להפעיל את האפשרויות הללו חפשו את אפשרויות ה־Open Type בתוכנה בה אתם עובדים.
נִיקּוּד עִבְרִי, מתּוּכְנַת
כיאה לפונט ״Pro״, הניקוד של הפונט עוצב ותּוּכְנַת בקפידה רבה. כל שילובי הניקוד המקובלים בעברית וביידיש קיבלו טיפול מדויק, דקדקני ומדוקדק.
מפת תווים
אטלס Pro כולל מעל 700 תווים ותומך בצורה מלאה בעברית, אנגלית ו־140 שפות לטיניות. הנה רשימת התווים ה(כמעט) מלאה:
ויש עוד הרבה מה לספר לכם על אטלס Pro אבל נראה לי שזה מספיק להיום. וחוץ מזה בשביל מה הפצצנו את הפונט בהפתעות?
אם יש לכם שאלות מוזמנים לשאול בתגובות.
לינק לעמוד הפונט
הורדת ה־specimen
יש לכם משהו להגיד? השאירו תגובה למטה או הצטרפו לדיון בעמוד הפייסבוק שלנו.