טיפול בבעיות של ניקוד בפונטים

ניסית לעצב עם הפונטים שלנו טקסט מנוקד ונתקלת בבעיה? קורה. בדיוק בשבילך הכנו מדריך שסוקר את כל הבעיות הנפוצות שייתכנו עם ניקוד פונטים, והדרכים כיצד לתקן אותן

סימני הניקוד העבריים הם חלק אינטגרלי של האלפבית העברי. פונט עברי אינו שלם ללא סט סימני ניקוד תואם, וכדאי שגם שיהיה ״מתוכנת״ – כלומר שסימני הניקוד יהיו ממוקמים במקומות הנכונים ביחס לכל אות. בזמן הפיתוח של הפונטים שלנו אנחנו מקפידים שהניקוד יהיה מדוקדק ותקני. למקרה שבכל זאת נתקלת בבעיה הכנו את המדריך הבא:

1. האם את/ה משתמש/ת בגרסה האחרונה של הפונט?

קודם כל חשוב שתוודא/י שמותקנת אצלך הגרסה הכי עדכנית של הפונט. להורדת הגרסה האחרונה של הפונט כנס/י לאיזור האישי שלך. כדי למנוע בלבול בין גרסאות – לפני שאת/ה מתקין/ה את הגרסה החדשה כדאי קודם להסיר את הגרסה הישנה שמותקנת אצלך וכבר לא נחוצה.

2. האם הטקסט עצמו מנוקד כהלכה?

חשוב לוודא שהטקסט שאת/ה משתמש/ת בו נוקד בצורה נכונה. אולי העתקתם את הקוד מתוך מסמך pdf, או מאתר אינטרנט? אם כן - הסדר של תווי הניקוד עלול להיות משובש. כדי לבדוק אם הטקסט הגולמי מנוקד כהלכה, נסו להחליף פונט לכמה פונטים אחרים ולראות האם הבעיה היא בפונט או שמא בטקסט.

נסו להקליד את המילים המנוקדות בצורה ידנית לראות אם הבעיה נפתרת. אפשר לנקד את הטקסט באופן ידני עם המדריכים האלה: ווינדוס/מקינטוש, או בעזרת נקדן אונליין – כמו זה או זה.

במידה ויש יותר מסימן ניקוד אחד על אות מסוימת יש להקפיד על סדר הקלדתם: קודם האות, ואז דגש אם יש, ורק אחר כך הסימנים האחרים. למשל: מ״ם–דגש–קמץ. ולא: מ״ם–קמץ–דגש.

3. חלון הניקוד באינדזיין

חלון ה־Diacritics positioning שנמצא תחת התפריט Window -> Type & Tables מאפשר לשנות את מיקום הניקוד ביחס לאותיות. כדאי לודא שלא שיניתם (אולי בטעות) את ההגדרות בחלון הזה. ב־DropDown הראשון צריך להיות: OpenType (Adjustment from baseline)
ובשניים האחרים צריך להופיע 0. כמו בתמונה משמאל.

עדיין לא נפתרה הבעיה?

אם עברתם על האפשרויות כאן ועדיין לא נפתרה הבעיה כתוב/י לנו הודעה ונעזור לך בשמחה.

ולסיום: בדיחה

דגש נכנס לחנות בגדים, שואל את המוכרת ״סליחה יש לך בגד כפת״?

 

לקריאה נוספת