אדובי והמתחרים – אלה הן התוכנות החלופיות המומלצות לפוטושופ, אילוסטרייטור, XD ואינדזיין

עידו יצא לשטח לבדוק האם יש תחליפים משתלמים יותר לתוכנות הגרפיות של אדובי. הוא חזר עם סקירה מדוקדת וממצאים מעודדים

חברת אדובי היא המלכה ששולטת בעולם התוכנות למקצועות היצירה הויזולאיים. יוצרים וותיקים וחדשים מכירים מקרוב את שלל התוכנות שאדובי מציעה ומעבירים איתן כמה שעות טובות ביום עבודה רגיל. ואיך לא? יש לאדובי הכל – עריכת תמונות, עיצוב גרפיקה, עריכת וידיאו ואפילו סאונד ותלת־ממד.

אבל כמו כל הדברים הטובים, אם נסתכל מקרוב על המערכת של אדובי נגלה שהחברה האהובה היא גם מלכודת דבש. המערכת שלה בנויה כך שהכל קשור להכל, וכשאתם בוחרים לעבוד עם אדובי – אתם מתחתנים עם אדובי. ובמחויבות כזו אם תפזלו לחברה אחרת, תאבדו את ההטבות שאדובי נתנה לכם במתנה.

אז מה האלטרנטיבה? בכתבה זו אסקור את המתחרים של אדובי בשלל התחומים. וגם אם טוב לכם עם אדובי, אני ממליץ בכל זאת לשקול לפזול לצדדים. החלופות טובות, וכך יהיה פחות כוח לחברה אחת מרכזית, ותחרות בין החברות תשרת אותנו היוצרים. הנה החברות שאתם צריכים להכיר:

Adobe

אדובי, ענקית תוכנה שהוקמה ב־1982 על־ידי יוצאי זירוקס. עוד בשנת הקמת החברה סטיב ג׳ובס הציע לרכוש אותה תמורת 5 מיליון דולר, הצעה שאדובי סירבו לה. למרות זאת, היחסים בין אדובי לאפל נשארו קרובים, ויש שמייחסים את הצלחת אפל לעיקשות של אדובי להוציא את כל התוכנות למחשבי מקינטוש של אפל בלבד עד 1989.

בערך באותו זמן, שתי חברות קטנות ומתחרות איחדו כוחות ויצרו את מקרומדיה (Macromedia). החברה החדשה הציעה מענה משלה לתוכנות רבות של אדובי, ואפילו פיתחה שתי תוכנות חדשות שלאדובי לא הייתה מתחרה להן: Dreamweaver ו־Flash. כשמקרומדיה נחלשה, אדובי רכשה אותה ב־2005, מה שנתן לאדובי שליטה מלאה בתחום התוכנות הגרפיות.

כיום, לאדובי יש כ־30 תוכנות פעילות, בהן שלושת הגדולות: פוטושופ (Photoshop), אילוסטרייטור (Illustrator), ואינדיזיין (InDesign). אגב, מכל מקרומדיה הגדולה התוכנה היחידה שנשארה היא Dreamweaver.

תשלום: מנוי, כ־840 ₪ לשנה לכל תוכנה (המחיר יכול לעלות ולרדת, תלוי בתוכנה), או מנוי לכולן ב־2,100 ₪ לשנה. יש גרסאות ניסיון.
מערכות הפעלה: Windows, macOS (לפוטושופ ואילוסטרייטור יש גם גרסא ל־iPadOS, ויש אפליקציות חינמיות או בתשלום קטן ל־iOS ו־Android).
תמיכה בשפות מימין לשמאל: בכל התוכנות המרכזיות (חוץ מ־XD).

Affinity

המתחרה המרכזית של אדובי – אפיניטי היא מותג של חברת תוכנות בריטית בשם Serif שהוקמה ב־1989. בתחילת הדרך המוצרים העיקריים של סריף היו תוכנה לניהול פונטים ומעבד תמלילים בשם PageStar. לאחר כמה שנים מעבד התמלילים נבנה מחדש כ־PagePlus והצליח מאוד, מה שהוליד סדרה שלמה של תוכנות עם סיומת ״פלוס״ מבית החברה, לאחר מכן היא ניסתה את מזלה גם עם אתר מכירת מתנות ופורום שאלות בשם CommunityPlus (שעדיין פעיל). אחרי שנים של בינוניות, ב־2014 סריף פיתחה מאפס את התוכנה הראשונה שלה למקינטוש – Affinity Photo, המתחרה הישיר והמקצועי לפוטושופ הפופולרי של אדובי. התוכנה הצליחה, וסריף המשיכו לתוכנה הבאה Affinity Designer, המתחרה באילוסטרייטור, וגם השיקה את Affinity Publisher, המתחרה של אינדיזיין.

איפה הבעיה? אפיניטי לא תומכת בשפות שנכתבות מימין לשמאל ואין צפי לתמיכה כזו בקרוב. יש אפשרות להוסיף לתוכנות תוסף שמאפשר את הכתיבה מימין לשמאל, אבל הוא לא מגיע לתוצאות מושלמות.

תשלום: חד פעמי, 180 ₪ לתוכנה (69 ₪ לגרסת האייפד). יש גרסת ניסיון (לא לאייפד).
מערכות הפעלה: Windows, macOS, iPadOS (הגרסא של Publisher תשוחרר בקרוב).
תמיכה בשפות מימין לשמאל: לא רשמית, יש תוסף (Plug In) של חברה ישראלית.

Figma

הושקה ב־2016 ומבוססת על ממשק אינטרנטי בלבד. פיגמה (Figma) היא תוכנה ווקטורית פופולרית מבית חברת סטארטאפ קטנה באותו שם (שנוסדה ב־2012). פיגמה מיועדת לעיצוב אתרים וממשקים, המאפיין המרכזי שלה הוא האפשרות לשיתוף עריכת פרויקט עם צוות. היתרון הגדול הוא שפיגמה נמצאת למעשה בכל מערכת הפעלה שקיימת וניתן להשתמש בה בחינם עד שלושה פרויקטים בחודש. אם אתם מעוניינים ביותר פרויקטים תוכלו לרכוש חבילה בהתאם. חוץ מזה, לדעתי אין בה שום בעיות, ופיגמה יותר נוחה מתוכנת XD המקבילה של אדובי. אני ממליץ לנסות אותה.

תשלום: מנוי תמורת 480 ₪ לשנה לתוכנית ההתחלתית (לא כולל התוכנית החינמית). חינם לסטונדטים.
מערכות הפעלה: Windows, macOS, Linux, ChromeOS, ואפליקציות פרזנטציה (בלי יכולות עריכה) ל־Android ו־iOS.
תמיכה בשפות מימין לשמאל: לא רשמית, אך יש לפיגמה תוספים מוצלחים יחסית לתמיכה בשפות מימין לשמאל.

Sketch/InVision Studio

רוב מה שכתבתי על פיגמה רלוונטי גם לתוכנות האלו. שתי תוכנות ווקטורית המיועדות בעיקר לעיצוב ממשקים ומצוינות בשיתוף פרויקטים לעבודת צוות. ועכשיו להבדלים: אין גרסאות חינמיות (אך יש גרסאות ניסיון), אבל שתי התוכנות זולות. שתי התוכנות לא מבוססות ווב, אבל יש אפשרות לשלוח לינק מתוך התוכנה ללקוח כדי שייצפה בעיצוב. שתי התוכנות ותיקות מפיגמה, מה שנותן לצוותים שלהן יותר ניסיון ולמשתמשים יותר ידע.

וההבדלים הקטנים בין שתי התוכנות:
סקטץ׳ – רכישת רישיון חד־פעמי, תמיכה במערכת הפעלה של מק בלבד, ולפי הביקורות התמיכה הטכנית לא כל כך זמינה.
אינוויז׳ן – רכישת מינוי שנתי, תמיכה במק ובוינדוס, צוות תמיכה זמין.

Sketch - תשלום: חד פעמי, 330 ₪. יש גרסת ניסיון.
InVision - תשלום: מנוי, 315 ₪ לשנה.
מערכות הפעלה: macOS. ו־InVision גם עובד על ווינדוס.
תמיכה בשפות מימין לשמאל: סקץ׳ כן. אינוויז׳ן לא רשמית, יש תוסף (Plug In).

Procreate (רק לאייפד)

לטעמי האישי פרוקריאייט היא התוכנה הכי מדהימה מבין כל האופציות. למה? כי היא עתידנית, היא חזקה, היא זולה והיכולות שלה מצוינות. היא מיועדת לציורים ולגרפיקה, ואפשר להשתמש בה רק באייפונים ואייפדים, אבל אל תתנו לזה לבלבל אתכם, היא לא סתם עוד אפליקציה.

פרוקריאייט פותחה עבור אייפד, משמע היא עובדת בסנכרון מלא עם עטים שמיועדים למסך מגע (סטיילוס), והיא בנויה כך שהיא משתלבת עם כל מה שיכול להתחבר לאייפד, אם בכל זאת בא לכם על עכבר ומקלדת.

בנוסף יש לה כמה יכולות שמנצלות היטב את השימוש באייפד, למשל: קריאת פלטת צבעים מתוך תמונה או ישירות מתוך העדשה, כולל מספרים מדוייקים לכל צבע, מה שמאפשר לכם לדגום פלטות מחיי היום יום. והאמת, במקרה הזה לא חייבים לבחור בין החברות, פרוקרייט כל כך זולה ושימושית שחבל לא לנסות.

תשלום: חד פעמי, 36 ₪.
מערכות הפעלה: iOS, iPadOS.
תמיכה בשפות מימין לשמאל: יש.

CoralDRAW

אמנם מדובר תכנה פחות נפוצה אך היא ותיקה מאד – למעשה הושקה כבר ב־1989, שנתיים אחרי אילוסטרייטור. קורל-דרו, מבית חברת Coral, אמנם מיושנת, חסרת ברק ואפילו יקרה יחסית לשאר החלופות, אבל היא אמינה, מלאת פיצ׳רים ואופציות. והיא קיימת כל־כך הרבה זמן שהיא הרוויחה את מקומה ברשימה. התוכנה מתאימה בעיקר לעימוד טקסט, וקיימת גם תוכנה אחות בשם פֿוטופיינט לעריכת תמונות (כמעט) כמו פוטושופ. גילוי נאות: התנסיתי בכל התוכנות ברשימה, מלבד קורל־דרו. ניסיתי למצוא משתמשים של התוכנה, מישהו שיוכל לתרום מהידע והניסיון שלו – אבל לא הצלחתי למצוא. לכן הביקורת היא מבט מהצד, ולא מניסיון.

לקורל-דרו יש שני יתרונות מובהקים: יתרון אחד מול אדובי, יתרון שני מול כל השאר, ופיצ׳ר אחד ייחודי. היתרון מול אדובי הוא שאין צורך במינוי, אפשר פשוט לקנות אותה. היתרון השני (שמשותף לאדובי) הוא שהיא תומכת בעברית וערבית. והפיצ׳ר הייחודי? יכולת לערוך קבצים בדפדפן, בלי להתקין כלום ומכל מחשב. תכלס, בעולם שאחרי הקורונה? זה ממש אחלה פיצ׳ר.

תשלום: חד פעמי 2,850 ₪, או מנוי ב־1,400 ₪ לשנה.
מערכות הפעלה: Windows, macOS.
תמיכה בשפות מימין לשמאל: יש.

ראש בראש

Adobe Illustrator vs Affinity Designer
מול Illustrator המוכרת, Designer מרעננת מאוד. קרה לכולנו: אתם רוצים למרכז כמה אובייקטים ביחד, למשל שדה טקסט למרכז המדוייק של ריבוע הווקטור שמתחתיו. כידוע, אצל אדובי, שני האובייקטים יזוזו למרכז הממוצע של שני המיקומים הקודמים. אופייני לאוטומזטיציה של תוכנות, ומעצבן כל פעם מחדש, אבל באפיניטי, התוכנה תמרכז את האובייקטים הקטנים יותר לאובייקט הגדול שברוב הפעמים – הוא הבסיס הקבוע. ברור שאפשר לנעול את אובייקט הרקע ולשחרר אחרי, וברור שזה מינורי, אבל יש ים דוגמאות לכאלה דברים ואחרי שמתרגלים לזה מרגיש מגוחך לחזור אחורה. הבעיה היא, כמו שכתבתי כבר קודם, היא שתוכנות אפיניטי לא תומכות בעברית וערבית ולכן אם אתם מתעסקים בטקסט אין ברירה אלא להשתמש באדובי. אבל לאיור, ווקטורים וכל דבר שלא קשור לטקסט? אפיניטי לוקחת

Adobe Photoshop vs Affinity Photo
אם אתם משתמשים בפוטושופ, כמו רוב האנשים, לעריכת תמונות וגרפיקה ולא מתעסקים עם טקסטים מימין לשמאל, היתרון של אדובי בתמיכת השפות עברית וערבית לא רלוונטי, ולכן אפיניטי מנצחת. הממשק של אפיניטי ברור ומוכר, ההבדלים בינה לבין אדובי הם שוליים או בכלל שיפורים לעומת המונופול המוכר. מה שגורם לי לשאול, למה צריך להשתמש בפוטושופ כשיש אפשרות כזו נהדרת וזולה? בגלל המותג? המחירים של אפיניטי מאוד משתלמים גם עבור המחשב וגם עבור האייפד. ואם בכל זאת קשה להפרד מהפוטושופ, אני מציע לשלם את תוספת התשלום של תוכנת אפיניטי לאייפד (69 ₪) ולהנות משני העולמות.

Adobe InDesign vs Affinity Publisher
אין באמת תחרות בין אפיניטי לאדובי בעימוד טקסט. אפיניטי לא תומכת בעברית וערבית ולכן אדובי מנצחת בסיבוב הזה. בדקתי תוסף חיצוני לעברית, שיחקתי עם כל ההגדרות האפשריות ולצערי הוא לא מספיק מוצלח כדי להתמודד אפילו עם עימוד של שלושה משפטים בעברית.

Affinity Designer iPad vs Procreate vs Adobe Illustrator for iPad
אמנם לאפיניטי ולאדובי יש גרסאות המותאמות במיוחד לאייפד (ושל אדובי אפילו קצת נחמדה, אם כי לא תומכת בעברית), אבל Procreate זו חיה אחרת לגמרי. היא פותחה על־ידי ועבור מאיירים באייפד, ואי אפשר להתקין אותה בשום מכשיר אחר, מה שעושה אותה נוחה ונגישה למאיירים, ומותאמת לגמרי לעבודה באייפד, אפילו בלי עט או עם אייפד מאוד ישן. התוכנה עובדת בצורה חלקה עם עט יעודי למסכי מגע (סטיילוס), והשדרוגים שלה תמיד עשויים בצורה יוצאת דופן. במידה ותרצו להמשיך את העבודה שיצרתם בפרוקרייט בתוכנה אחרת, יש אפשרות לייצא קובצי PSD הניתנים לעריכה בתוכנות אדובי ואפיניטי. החיסרון הגדול שלה הוא שזו תוכנת Raster מה שאומר שהפלט הוא בפיקסלים ולא קובץ וקטורי.

לסיכום

אדובי נמצאת בכל מקום ומוכרת לכולם. פוטושופ הפך לשם נרדף לתמונה ערוכה, PDF קיים בכל פינה. אפילו ילדים שרק מתחילים לעצב מכירים בעל פה את התוכנות של אדובי ונראה שהשליטה של אדובי בענף היא בלתי מעורערת. אבל, כמו כל דבר בחיים, הכל שאלה של מינון, במיוחד כשיש אלטרנטיבות מצוינות שם בחוץ. במשך יותר מחודשיים לא נגעתי באדובי, חוויתי את אפיניטי ופיגמה לעומק, בדקתי גם את אינוויז׳ן וכמובן שגם הכרתי מקרוב את צוות התמיכה הטכנית ושימור הלקוחות המפורסם של אדובי.

סיכום המסקנות: ברמת הנגישות של התוכנה – אפיניטי נוחה יותר למשתמש הפשוט. הבעיה היא בחוסר ההתאמה לשפה העברית. אם תרצו לעצב בעברית זו לא התוכנה בשבילכם. ובכל זאת, אפיניטי לוקחת בדברים הקטנים שהם מציעים למאיירים וצלמים. והקטע הכי טוב? תשלום חד־פעמי לכל החיים, והתשלום זול אפילו ממינוי שנתי לאדובי.
הניסיון של אדובי מורגש, אבל למרות שהם קשובים ללקוחות - תוכנת XD המדהימה ליצירת ממשקי UI, עדיין לא תומכת בשפות מימין לשמאל. אדובי פרסמו ב־2016 שבקרוב הם יוסיפו את השפות, כשביקשו אני ורבים אחרים להתעדכן לאורך השנים קיבלנו את אותה תשובה לקונית כל פעם מחדש. ללפי דיווחים מהימנים, אפיניטי עובדת על תמיכה בעברית וערבית, וצפויה לשחרר גרסאות מתאימות עד 2023, אם הקורונה לא הרחיקה את הדדליין.

אז השורה התחתונה – עובדים עם הרבה טקסט? השארו עם מינוי אדובי או רישיון חד פעמי לקורל-דרו. מעצבי UI? לכו על פיגמה, ואם אתם מתעסקים עם הרבה טקסט בחרו בסקצ׳. מאיירים? פרוקרייט באייפד. צלמים, מעצבים, וכל מה שלא כולל טקסט? אפיניטי, חד משמעית. אפיניטי הכי זולה, הכי מתקדמת והכי שימושית. והכי חשוב, פשוט תנסו. כמעט לכל אחת מהתוכנות יש גרסאת ניסיון, ושהטוב ביותר ינצח.


הוסף/י תגובה

7 תגובות