את הרעיון של מחשב לביש בצורת משקפיים, אתם כנראה מכירים כבר מספר שנים, או לפחות מאז שנת 2015. אז רכשה פייסבוק את חברת אוקולס שפיתחה משקפי מציאות מדומה המתאימים ליקום המטאברס ש״מטא״ (חברת האם של פייסבוק) מפתחת. כבר אז התחושה היתה קצת מסורבלת וכבדה על הראש וכפות הידיים, וזה מניסיון אישי, אבל האירוע הזה השפיע רבות על כל ענקיות הטכנולוגיה ש״נתנו גז״ על פיתוחי המיחשוב הלביש שלהם, ובמיוחד אלו המתאימים למציאות רבודה או מדומה.
למעשה מדובר במעין מסך לביש בצורת משקפיים רחבים, המתלבשות על העיניים עם רצועה אלסטית המקיפה את הראש, ומאפשרת לעבוד על המערכות של אפל או להנות מיכולות הבידור שלה
ואז, לפני כמה ימים, התבשרנו בעוד אחד מאירועי ההשקה המושקעים של אפל, על הוצאה לשוק של Vision Pro שהם בעצם משקפי מציאות מעורבת, שעוד שנייה נסביר את המושג הזה, וטלטלו את השוק הטכנולוגי בעולם. למעשה מדובר במעין מסך לביש בצורת משקפיים רחבים, המתלבשים על העיניים עם רצועה אלסטית המקיפה את הראש בנוחות יחסית, ומאפשרים לעבוד או להנות מיכולות הבידור עם הממשקים הדיגיטליים שחברת אפל מציעה. המושג החדש יחסית – מציאות מעורבת, בא להדגיש את היכולת של המשקפיים גם ״להקרין״ את הממשקים של החברה על סביבת המשתמש בגדלים שונים, כגון סביבת המחשב האישי או AppleTV, במקביל לאפשרות לראות גם את הסביבה הפיזית בה הוא נמצא. בנוסף, גם האנשים בקרבת המשתמש יוכלו לראות את עיניו דרך המעטה השקוף של המשקפיים.
כמובן שגם מבחינת עיצוב המוצר עצמו, האסתטיקה המינימלסטית ה״אפלית״ ממשיכה לקבוע את הטון, וגם בלי הלוגו של התפוח, ככל הנראה יכולנו לנחש שמדובר בעוד מוצר איכותי של אפל. תוכלו לראות בפירוט את כלל המרכיבים של משקפי המציאות המעורבת בסרטון הזה. מעבר לכך, המחיר כרגע עומד על 3,499 דולרים, ויהיו זמינים לרכישה רק בתחילת ינואר 2024 ורק בארצות־הברית. אך לפני שתרוצו לרשימות ההמתנה דרך החברים שלכם באמריקה, רצינו לשתף אתכם בכמה תהיות שעלו אצלנו ביחד עם ההשקה המרגשת.
הגבול בין הפיזי לדיגיטלי
בניגוד למשקפיים של מטא, או משקפי גיימרים אחרים המנתקים את המשתמש מהסביבה, אפל משמרת את הקשר איתה, ואפילו נראה כי היא מעודדת את טבעיות השימוש בהם בתוך הסביבה האישית של המשתמש כאשר היא עדיין חלק מהמארג הויזואלי שלו, והבטריה הקלה המחוברת למשקפיים בחוט ומאפשרת נשיאה בכיס המכנס או החולצה, גם מעודד את המשתמש לצאת איתם החוצה.
איך יעצבו פוסטרים דיגיטליים שימוקמו בסביבה משתנה תמידית, ויוכלו להכיל אנימציות בדו־מימד ובתלת־מימד?
מכל מה שהוצג עד כה, האם אנחנו סוף־סוף עדים לתחילת טשטוש הגבול בין הדיגיטלי לפיזי, בדומה לכל מיני סרטי מדע בדיוני, כמו דו״ח מיוחד, שהציגו סביבות ממוחשבות המשתלבות בתוך המציאות האנושית כמסכים מרחפים? מה זה אומר על עבודת המעצבים בסביבה כזאת? איך יעצבו פוסטרים דיגיטליים שימוקמו בסביבה משתנה תמידית, ויוכלו להכיל אנימציות בדו ובתלת־מימד? מה לגבי עיצוב ספרים, שיתכן שיוכלו כעת לשמש כקינדלים מרחפים בכל גודל שנבחר?
טיפוגרפיה באוויר
יקום ויזואלי מרחף מהסוג שתואר לעיל, הוביל אותנו לתהיות על הטיפוגרפיה שתתאים לפורמטים כאלה. איזה אותיות יתאימו ל״מתיחות״ גדלים מעין אלו. איזה פונטים יהיו נוחים לקריאה כטקסטים בשימושים השונים (רץ, כותרת) בשינויי גדלים משמעותיים, כפי שאפל מתארת אפשרות של מתיחת היריעה הויזואלית במשקפים, החל מגדלים מזעריים ועד לתחושה של מילוי כל חלל החדר בו אנחנו נמצאים.
מעבר לכך, האם תתבצע התאמה לשפות שונות בעיצובים השונים? איך הפונטים יתאימו את עצמם מבחינה שפתית ותרבותית לצופים ממדינות שונות, ואם כבר מדברים על תרבות, האם זה יגרום לנו לשכוח את המלאכה הקליגרפית? או ינתק אותנו מהיכולת להרגיש את הפונט כפי שהוא נכתב בקולמוס? לעניות דעתנו, כנראה שבינתיים השאלה תאלץ להמתין עד לפיתוחים משמעותיים שיאפשרו תרגולים קליגרפיים גם בתוך המציאות המעורבות, וזה קצת מרגיע.
קצת התעמלות לא תזיק
אז אם אתם מרשים לנו להיות קצת יותר אופטימיים, יתכן שהויתור על המסכים (היחסית) קטנים וכפתורי העכבר והמקלדת, יעזרו לנו, המעצבים, לשמור על בריאותנו במקומות העבודה שלנו. יתכן שהעבודה בחללים וירטואלים בגדלים משמעותיים וגמישים שכאלה תאפשר תנוחות ישיבה, עמידה, או כל פוזיציה אחרת שהיא לא שחיקה של העורף ושורש כף היד מול המחשב.
אפל כבר ייתרה את השימוש בשלטים למיניהם, והתחילה "לחנך" את ויז'ן פרו לזהות באמצעות חיישנים את תנועות הידיים ובעיקר האצבעות שלכם
למה כף היד אתם שואלים? ובכן, אפל כבר ייתרה את השימוש בשלטים וקונטרולרים למיניהם, והתחילה "לחנך" את ויז'ן פרו לזהות באמצעות החיישנים התחתונים שלהם את תנועות הידיים ובעיקר האצבעות שלכם, ובעיקר שתי מחוות (ג'סטות) מסוימות מאוד. אך האם המחוות יתפתחו לשליטה בכל כלי העיצוב של אדובי ללא מקלדת על קיצוריה הרבים או עכבר, ימים יגידו. בינתיים, בעיקר כדאי שנכין את שרירי הצוואר שלנו למשקל של 2.7 ק"ג שנצטרך לשאת על הראש, וזה עוד בגרסה הרזה שלו. הא, ואם יהיו לכם פספוסים שלכם דורכים על הילדים או חיות המחמד שלכם, או שוברים דברים בבית תוך כדי עבודה עם הויז'ן, אנחנו מבטיחים לשתף!