טיפו־טיפ ״הסימן הזה שמוסיפים מעליו מילה באמצע משפט ונראה כמו ציפור״

רוב הסיכויים שגם לכם יצא לצייר את הסימן הזה כשרציתם להשחיל מילה לתוך משפט ■ יצאנו לבדוק מה המקורות שלו, מתי משתמשים בו ואיך בכלל קוראים לו? (ספוילר: הוא בא לבד) ■ והכי חשוב, באילו מהפונטים שלנו תוכלו למצוא אותו?

בניגוד לסימנים אחרים, הסימן הזה לא זקוק למקש ייעודי במקלדת, מכיוון שהוא משמש לעריכה ידנית. כולנו משתמשים בו – כשאנחנו עורכים רשימת קניות או כותבים מכתב אהבה – אך הוא גם מאד שימושי בתחום עריכת הלשון וההגהה. במקרים אלו הוא משמש לציון מקום שבו יש להכניס כיתוב נוסף: מילה, אות או אפילו סימן פיסוק.

האקדמיה לא קבעה שם לסימן אבל הוא ידוע במספר שמות כמו: ציפור, כנפיים, ״וי״ ועוד. לפני כשנתיים האקדמיה אף העלתה פוסט עם בקשה להצעות לשמות והוצעו כמה מעניינים כמו ׳תוספן׳, ׳מעף׳ (כי זה מקף שעף) ואפילו השם המשעשע ׳פֿרידה קאלו׳.

באנגלית יש סימן דומה המכוּנה Caret והוא משמש, בצורותיו השונות, כסימון הגהה, לציון המקום שבו יש להוסיף מילה, סימן פיסוק, אות או צירוף מילים למשפט. המונח מגיע מהמילה הלטינית Caret, שמשמעותה ׳חסר׳, ולכן במילון אנגלי-עברי של אלקלעי קראו לסימן המקביל בעברית 'חסר' או 'סימן הפחתה'.

לפני כמה שנים התחלנו ב־אאא לעצב עבור חלק מהפונטים שלנו את הסימן הזה – בעיקר לפונטים הקורסיביים שלנו. אלעד, העורך שלנו, העלה את הרעיון, ואם קיים תו שאפשר לעצב אותו – תהיו בטוחים שאנחנו נעצב אותו. בהתחלה קראנו לתו סימן ה״יאנה״ על שם אלעד אבל אז קלטנו שזה תכלס סימן שנראה כמו ציפור אז היום אנחנו קוראים לו כך, סימן הציפור. לפחות עד שהאקדמיה תחליט לתת לו שם רשמי.

אִילוּ ציפורים היו עפות מעל הפונט?

לפני כמה שנים התחלנו ב־אאא לעצב עבור חלק מהפונטים שלנו את הסימן הזה – בעיקר לפונטים הקורסיביים שלנו

מכיוון שאין תו יוניקוד לסימן הזה החלטנו להשתמש בינתיים בתו הנו״ן ההפוכה שהיא פשוט נו״ן אבל הפוכה (בהיפוך מראה). זה סימן שמופיע בתשעה מקומות בתנ״ך ומטרתו לסמן פסוקים שמופיעים שלא במקומם הנכון. זה היה סימון סופרים מקובל בעת העתיקה, ופרט טריוויה מעניין הוא שהנו״ן ההפוכה הגיעה במקור מסימן האנטי־סיגמא היווני שממנו התפתח הסימון המודרני של הסוגריים. בכל אופן, מכיוון שקיים יוניקוד של הנו״ן ההפוכה, ומכיוון שאין היום שום שימוש לתו הזה (למעט, אולי, עיצוב ספרי תנ״ך) החלטנו למקם את הציפור בתו הנו״ן ההפוכה. ממילא הסימן הזה מתאים רק לפונטים מסגנון קורסיבי (כתב־יד).

נכון לזמן פרסום הכתבה, יש לשישה מהפונטים שלנו גליפים (תווים) של ציפור. לחלקם יש גם מספר וריאציות למקרה שהסימן מופיע לפני או אחרי אות גבוהה כמו ל׳. בכל מקרה אם אתם משתמשים בתו הזה תרגישו חופשי לשנות והתאים אותו כך שישתלב בצורה מדויקת בין המילים. ואם עשיתם איתו משהו יפה ו/או מעניין ובא לכם לשתף אותנו – שלחו לנו לראות ולהתגאות.

הציפורים שבקטלוג אאא:
  1. שלוק – גרסה 2.02 +
  2. פלוני יד – גרסה 2.02 +

 

הציפורים שבקטלוג הפונטימונים:
  1. בנצ׳מרק – גרסה 1.1 +
  2. צלילה־באו – גרסה 2.0 +
  3. פלמינגו – גרסה 2.0.1 +
  4. רוגטקה – גרסה 1.0 +