על אליס אברמסון וכרזות ״בקרו בפלשתינה״ משנות ה־30

רבים מכירים את הכרזה Visit Palestine שעיצב הגרפיקאי היהודי פרנץ קראוס ב־1936 עבור "האגודה לפיתוח התיירות בארץ ישראל", הפרסום החוזר של הכרזה על ידי דוד טרטקובר בתקופת הסכמי אוסלו, והפראפרזות העכשוויות שעושים עליה מעצבים פלסטינים, השאירו אותה בתודעה עד היום.

אליס אברמסון, 1936

אך במהלך עיון בארכיון האינטרנטי The Palestine Poster Project Archives נתקלתי בכרזת תיירות אחרת בשם Come to Palestine, שחתומה עליה אליס אברמסון (Elise Abramson). האינטרנט והמאגרים המוכרים שעוסקים בתרבות חזותית מקומית לא הכירו אותה, או ידעו לספר מי הייתה ואם יצרה כרזות נוספות. לא התאפקתי והתחלתי לנבור באתר עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

שמה של אליס אברמסון מופיע לראשונה במדור חברה בשם Social and Personal של העיתון The Palestine Post כמי שהתארחה באירוע חברתי שנכח בו, בין היתר, גם הנציב הבריטי הרברט סמואל. עיון בעיתון מלמד שאליס אברמסון הייתה בתו של מייג׳ור אלברט אברמסון שעמד בראש ועדת הקרקעות שהוקמה באוגוסט 1920, כדי לאתר קרקעות ולחקור את הבעיות הנוגעות להן בארץ ישראל.

אך אליס הגיעה לפלשתינה רק בשנת 1926 ומאז היתה מעורבת בחיי החברה המקומיים של השלטון הבריטי. מן העיתונות עולה שבמהלך שהותה כאן הציגה שתי תערוכות: הראשונה, במלון המלך דוד בין התאריכים 22-18 באפריל 1933. בתערוכה הוצגו הדפסים שיצרה של נופים בפלשתינה ובסוריה וציורי מים. תערוכה נוספת הוצגה במלון י.מ.ק.א בירושלים בין התאריכים 23-22 במארס 1935. במסגרת פעילותה גם נכחה בחתונות של פקידי ממשל מקומיים, ואף השתתפה בגרסה מקומית למחזה ״הנרי החמישי״ של שייקספיר כקתרין בתו של שארל השישי, מלך צרפת. (באותה הפקה אגב שיחק גם ככה״נ אביה כדוכס אקסטר).

תארו לכם כמה מידע עוד אפשר למצוא על כל האנשים ובעיקר נשים אלמוניות, שפעלו באותה התקופה. לפחות אחת מהן קצת פחות אלמונית עכשיו.

 

"בוא וראה את הארץ" – כרזה לעידוד התיירות שעיצב זאב רבן
1929 ). הדפס אבן )

פרנץ קראוס, 1936

מיטשל לואב, 1947

זאב רבן, 1929



2 תגובות