הוצאת הספרים ״נ. טברסקי״ הוקמה בשנת 1927, אך מייסדה, נחום טברסקי, החל לעסוק בתחום ההוצאה לאור עוד הרבה לפני היווסדה. נחום נולד בסקוירה שבאוקראינה בשנת 1884 כנצר למשפחת האדמו״רים מצ'רנוביץ, וכבר כבחור צעיר היה שותף בהקמת ארגון ״צעירי ציון״ וספרייה עברית בקישינב. בשנת 1906 עלה לארץ ישראל ועבד כחקלאי בנס־ציונה ורחובות. בנוסף היה פעיל במפלגת ״הפועל הצעיר״ וניהל וערך את ביטאון המפלגה. לאחר מכן היה מנהלו של קואופרטיב פועלי הדפוס, ואפילו לקח חלק בהפגנת פועלי הדפוס בא״י בשנת 1909.
ההוצאה התמקדה, בדומה להוצאת ״שטיבל״, בספרות קלאסית מתורגמת מכל העולם, ספרי ילדים ומעט ספרי מקור
עם כל הפעילות הענפה בעולם ההוצאה לאור בארצנו המתפתחת לא מפתיע שטברסקי לקח על עצמו את תפקיד ניהול הסניף הארץ־ישראלי של הוצאת ״שטיבל״ בתחילת שנות השלושים. כעשור לאחר מכן, בזמן שטברסקי מנהל למעשה שתי הוצאות ספרים, החלה ההוצאה ״נ. טברסקי״ לתפוס תאוצה והגיעה לקצב של לפחות ספר חדש המתפרסם בכל חודש. ההוצאה התמקדה, בדומה להוצאת ״שטיבל״, בספרות קלאסית מתורגמת מכל העולם, ספרי ילדים ומעט ספרי מקור.
בין הסדרות שיצאו תחת ההוצאה יש אחת שראויה מאוד לציון - ״חסמב״ה״. סדרת הספרים התחילה כסיפור בהמשכים בשבועון ״משמר לילדים״ ובשנת 1950 נאספו כל הפרקים לכדי ספר הראשון מתוך סדרה של 44 כרכים (12 מתוכם הודפסו תחת נ. טברסקי) עד מותו של יגאל מוסינזון, יוצר הסדרה.
לאחר מותו של נחום טברסקי בשנת 1953, נרכשו ככל הנראה חלק מהזכויות על הספרים על ידי הוצאת ברונפמן שעבדה באופן צמוד עם הוצאתו של טברסקי ובשנת 1985, עם סגירתה של הוצאת ברונפמן, נרכשו זכויות אלה על ידי הוצאת כנרת. נחום טברסקי היה פעיל פוליטי וחברתי. העשייה שלו בשדה ההוצאה לאור שונה במעט מהקולגות שלו בתקופה ההיא, בעיקר בעצם העיסוק בתרגומים של ספרות קלאסית מערבית על פני יצירות מקור. אך אולי דווקא בשל כך, הוא תרם לקנון הספרות הישראלית, בהעשרתם בספרים קלאסים מכל רחבי התרבות המערבית.
בתי הדפוס של פעם
בסדרת כתבות זו נספר לכם את סיפורם ההיסטורי של ההוצאות לאור ותולדות בתי הדפוס העברי. אירוע ׳דפוס חוזר - אמנות. קליגרפיה. טיפוגרפיה.׳ ביוזמת עיריית תל־אביב־יפו יתקיים בחלקה הדרומי של שכונת מונטיפיורי, שכונה המנציחה בשמות רחובותיה את תולדות הדפוס העברי. ׳דפוס חוזר׳ שיערך לראשונה בתאריך 12.07.23, מבקש להביא זווית עכשווית של עולם הטיפוגרפיה והדפוס בהקשרים שונים וייחודיים. והפעם הוצאת הספרים "נ. טברסקי".