בוגרים.ות הופ, פגמ״ר! סיקור תערוכות בוגרי תקש״ח 2023 – חלק ב׳

אנחנו שמחים לשתף אתכם בחלק השני של סיקור עבודות בוגרי/ות המחלקות לתקשורת חזותית בארץ. קבלו תריסר פרויקטים שמסכמים ארבע שנות למידה וחוגגים את העיצוב הגרפי הישראלי

 

נועם נבון

בוגרת
מנשר
פגמ״ר
אינקטולאקטית

כשנועם נבון החלה ללמוד אותיות בכיתה א' היא הרגישה שאצלה על הדף הכל מתפרש אחרת. על אף שניסתה לשתף את סביבתה היא הרגישה שאין מי שמבין אותה ושמתייגים אותה כקשת למידה. רק כשבגרה ואובחנה גילתה שהיא חלק מחמש עשרה אחוזים מאוכלוסיית העולם שמתמודדת עם דיסלקציה. בפרויקט היא בחרה לקחת את הצופים והצופות לתוך חווית הקריאה שלה. בעזרת משיכות מכחול היא יצרה מילים שאינן ברורות לקריאה ומתפקדות כדימוי אבסטרקטי – כפי שהיא רואה אותן. בתערוכה נועם קוראת לקהל לנסות לפענח את המילים. ניסיון הקריאה היה לנו מאתגר ומסובך, בדיוק כפי שנועם רצתה שנרגיש. מעבר למייצג חזותי מעניין, במישור האינטרקטיבי הפרויקט מצליח לייצר שיח ולעורר מודעות לחלק המשמעותי הזה באוכלוסיה.

instagram.com/noam_navonn

 

 

אורן רוזנסל

בוגרת
שנקר
פגמ״ר
אפריקה - עמק בית שאן

כנכדה לסבא וסבתא שארזו הכל בשנות השבעים ועברו עם שלושת ילדיהם לניגריה, אורן בחרה לספר את ההגזמות והעלילות שסופרו לה כילדה בשנות התשעים על התקופה ההיא באפריקה, כשכבר התגוררה בעמק בית־שאן. בציור ידני על עץ ובאלמנטים אינטרקטיבים מעולם התיאטרון ומשחקים ישנים, היא יצרה מייצג המשקף את נקודת מבטה, שמערבבת את המציאות המוכרת עם הפנטזיה. האיורים המרהיבים מתפרשים על כתשעה מטרים ומאפשרים לקהל לגעת, לסובב ולחוש את הסיפור בתנועה.

instagram.com/oren.ro

 

 

נועה סמיאטיצקי

בוגרת
מנשר
פגמ״ר
שעה וחצי בים

נועה מוטרדת מכמות הזבל שעל חופי הארץ, ולכן בחרה ללכת לארבעה חופים שונים, ולאסוף בהם זבל במשך שעה וחצי בכל פעם בכדי לייצר אמת־מידה כמותית לחומרת המצב. במהלך האיסופים היא מצאה מגוון רחב של חפצי זבל מגוונים ומשונים, קטנטנים וגדולים שקיטלגה ופירטה לפי שלוש קטגוריות: סוג החפץ, סוג החומר ומידותיו. הספר מציג בצורה נהדרת אוסף ויזואלי מהפנט שמטרתו לעורר בנו השראה לנקיטת פעולה למען כדור הארץ בפעם הבאה שנגיע לים.

instagram.com/noli.sim

 

 

אור וולף

בוגרת
המכון הטכנולוגי חולון
פגמ״ר
איך פגשתי את אמא

איך מזהים מגמה עיצובית חדשה? פוגשים אותה ביותר משלושה פרויקטים שונים בתערוכה אחת. במקרה הזה, מתקיימות שתי מגמות במקביל – גם כריכה עם הטבעה וגם שדרה חשופה. למזלו של הפרויקט, השימוש באלמנטים העיצוביים הללו משרתים את נושא הספר – חיפוש ובדיקה אחר דמות אם המשפחה באמצעות מחקר חזותי והקשרים תרבותיים ישראלים. העיצוב העדין והאסטטי מצליח לגעת בלב.

instagram.com/orrwolf

 

 

שי טובי

בוגרת
המכון הטכנולוגי חולון
פגמ״ר
סינמה בורקס

בימים שבהם השסע העדתי חוזר ועולה בשיח הציבורי, שי מנסה להרים את ז׳אנר סרטי הבורקס מרמת השטחי לנצחי. דרך תיעוד ארכיוני מעמיק, מציג הפרויקט את הסרטים על רקע פיסות ההיסטוריה הישראלית שכוללים גם התייחסות לאלמנטיים תרבותיים ולרבדים שונים בחברה. בספר תוכלו למצוא התייחסויות לסאלח שבתי, אלכס חולה אהבה, גבעת חלפון אינה עונה ועוד.

instagram.com/shaytuby

 

 

ליאורה אבישי

בוגרת
מנשר
פגמ״ר
כתב רקוב

לפני כשבע שנים עלתה ליאורה אבישי משוויץ, ובפרויקט שלה בחרה להציג את תהליך ההסתגלות ועיצוב זהותה האישית כישראלית, וזאת על ידי דרך התבוננות על תהליך ניסיונות שיפור כתב־היד האישי שלה בעברית. הספר מציג תרגולים יומיומיים בכתיבת האלף־בית וניסיונות ליצירת כתב מחובר בעברית כפי שהתרגלה לכתוב בלטינית. בין לבין שזורים בדפים קטנים וירוקים קטעים מיומנה האישי בהם שימרה ליאורה את שגיאות הכתיב המקוריות שלה. אנחנו חשנו כי קטעים אלו היו צריכים להיות מוצגים בצורתם המקורית, כיוון שהקלדת הטקסטים מחדש הורידה מחווית האמינות של הספר. הפרויקט מעניין ומעורר הזדהות עם חווית העלייה, אך לעיתים מנסה להעביר כמה מסרים בו זמנית. חשוב לציין שבמקומות בהם ליאורה משתמשת בכתב בצורה חופשית ומשוחררת ישנה חוויה של אותנטיות מרגשת.

instagram.com/lioraavishai

 

 

נוי סיטבון

בוגרת
המכון הטכנולוגי חולון HIT
פגמ״ר
שושי

כבר ממבט ראשון הדמות של ׳שושי׳ שניבטה אלינו מהמסך גרמה לנו לשעשוע. הדמות שושי היא אמא עייפה שרואים שעבר הרבה זמן מאז ישנה לילה שלם. שושי היא בעצם אפליקציה לנשים לאחר לידה שמטרתה לעזור להן לפתור את קשיי ההנקה שלהן בצורה הומוריסטית, אמפטתית ומקצועית. בימים שעדיין קוראים לימי החלמת לידה ״חופשת לידה״ האפליקציה הזו גורמת לנרמול וצחוק על הסיטואציה שיכולה להיות מורכבת לנשים מסויימות. צחקנו בקול.

instagram.com/noisitbon92

 

 

יהב וינגרטן

בוגרת
בצלאל השלוחה החרדית
פגמ״ר
ירושלים

לשון הקודש מעניקה שמות רבים לדבר או לרעיון בעל ערך וחשיבות חיובית, וכך גם ירושלים - העיר הנכספת והאהובה שלנו מכונה בלמעלה משבעים שמות. כל שם מאיר אותה מחדש ומציג זווית שונה שלה. בפרויקט של יהב וינגרטן - ספר איורים מרתק, היא מתייחסת לכל שם ושם משמות ירושלים ונותנת פרשנות עכשווית ואישית בדמות שירים קצרים בחרוזים ואיורים קסומים המטיילים בין סמטאות העיר. פרויקט יפייפה שמהדהד גם לאחר שעוזבים אותו.

instagram.com/yahavld

 

 

דניאל גוברדובסקי

בוגר
שנקר
פגמ״ר
המחברת של קטיה

בתקופה בה העולם עובר ברובו לתקשורת דיגיטלית, כתב היד שלנו נשאר כסימן היכר אנושי פיזי נדיר. במקרה של המחברת של קטיה, הוא מנציח חוויה תרבותית ישראלית - עליה לארץ ישראל. הפרויקט המסקרן סורק ומנתח מחברת של תלמידת אולפן בעזרת כלים דיגיטליים ומלמד אותנו על התרבות שלנו דרך סיפור אישי. אתר הפרויקט מציג ניתוח מסודר ופשוט של תוצאות הסקירה - אך נקודת התורפה שלו מבחינתנו הוא שהעיצוב לא משחק תפקיד מרכזי יותר בעבודה.

instagram.com/gover_dov

 

 

אנסטסיה ריבלוב

בוגרת
ויצ״ו חיפה
פגמ״ר
אמונות טפלות בתרבות הרוסית

אמונות טפלות עוברות מדור לדור ומפה לאוזן ולעיתים קרובות איננו יודעים מה מקורן. אי אפשר להתווכח עם העובדה כי הן חלק מהתרבות ואורח החיים של רבים מאיתנו, אך כל אחד בוחר במה מהן להאמין ואם בכלל. בעבודתה, אנסטסיה בחרה באמונות הטפלות המגיעות מהתרבות הרוסית ומנסה להתחקות אחריהן: זריקת מלח, אכילה מסכין ושריקה בבית הן רק חלק מהן. באיורים מלאי חוש הומור, רגש ועומק מצליחה אנסטסיה להעביר היטב עולם שלם של תרבות, אמונות והיסטוריה. האיורים מוצגים בתבליט תלת מימדי ובפלטה צבעונית מינימלית עם הסבר לכל אמונה טפלה על משמעותה, מקורה ומתי היא הופיעה.

instagram.com/anastasiartss

 

 

מיכל
ארכנגורודסקי

בוגרת
ויצ״ו חיפה
פגמ״ר
גועל נפש - אנתולוגיה של גוף, איברים בשר והפרשות

זוהי אסופה מאוירת של טקסטים ספרותיים מכל העולם שעוסקים בהצגה גרוטסקית של גוף האדם. הספר חוגג את האקטים ה""מגעילים"" בגוף האנושי על כל צורותיו – גוף צעיר, גוף זקן, שמן, רזה, שלם, קטוע, חי וגם גוף מת. עבודתה של מיכל מציגה את אסופת הטקסטים מן המקורות הקלאסיים - בטיפול טיפוגרפי חכם, מעניין ונוכח, לצד איורי תחריט נפלאים ומפורטים (וגם מגעילים). המתח הנהדר בין הטקסטים המוזרים והאיורים הדוחים אל מול מלאכת העריכה והעיצוב, מייצרים הרמוניה פרדוקסלית שגורמת מצד אחד לרצות להפסיק לקרוא ומצד שני לא לוותר על אף עמוד. נפלא.

instagram.com/michalar16

 

 

דור שמש

בוגר
גורן
פגמ״ר
פאן־ריהל

דור החליט לפתח גופן, מתוך האהבה הגדולה של לטיפוגרפיה עברית, שצמח מתוך נקודת המוצא של הפונט העברי המפורסם והנפוץ ביותר - פרנק־ריהל. תוצאת המחקר היא הפונט ׳פאן ריהל׳ שמנסה לחגוג את הצורניות האהובה של הפונט הנפוץ בדרך הכיפית ביותר. הגרסה שיצר דור שימחה אותנו מאוד, אבל היינו רוצים לראות אותה מגיעה לכדי מימוש מלא!

instagram.com/dorshem_

 


בהכנת הכתבה השתתפו עומר בינדר, בת־אל בן־חורין, רינת הדר, אורטל פלדהיים ואלעד יאנה.