לפני מספר שבועות נודע לעפר כהנא ונחמיה בועז מבית הספר לעיצוב "טוב ויפה", כי בידי הרב אברהם אטינגר ישנו אוסף נדיר של פריטים גרפיים שהם כמעין כרזות מבתי כנסת בירושלים מן המאה ה־19 ואף מתחילת המאה העשרים. אלו נקראו בעיקר "מזרח" - על שם היותם ממוקמים בקיר המזרחי והקדמי של בית הכנסת, אליו פונים כל המתפללים, וכן פריטים הנקראים "שיויתי", מאחר ומופיע עליהם הפסוק "שויתי ה' לנגדי תמיד" מעוטר בצורות גרפיות שונות.
אטינגר אפשר לעפר ונחמיה המשמשים כראש בית הספר לעיצוב באור היהדות במשותף, לאצור מתוך האוסף כארבעים פריטים גרפיים שבלטו באורנמנטיקה היהודית שלהם, ולהציגם בתערוכה "קִשּׁוּטֶיהָ". השפה החזותית של הכרזות והקישוטים מכילה פיתוחים מסוגננים, מסגרות, דימויים של עמודים בסגנון קורינתי, יריעות בד, סרטים, ודגלים מתנופפים. ניכרת גם השפעה הראלדית אירופאית בקומפוזיציות הסימטריות ובשילובם של חיות, צמחים ופריטים מלכותיים. כמו כן ניתן למצוא סימנים קבליים וטקסט רב המכיל פסוקים וטקסטים מכתבי הקודש, אך מרבית הפריטים שימשו דווקא לצרכי היומיום של כלל היישוב הישן - החרדי ברובו: קמעות, מזכרות, כתובות, לוחות שנה, מפות, תעודות שונות הקשורות לניהול בתי הכנסת, קישוטים לסוכה וברכות שנה טובה.
מאחר והעושר הגרפי הויזואלי יכול בקלות לשמש כרפרנס נהדר לעיצוב ישראלי־יהודי עכשווי, בחרו חלק מן המרצים וסטודנטים בעבר ובהווה בבית המדרש, להגיב ליצירות בכרזות משלהם. אף כי ניתן להבחין שעומס הפרטים הויזואלי בעבודות עכשוויות אלו מתומצת מאוד, אי אפשר לפספס את ההשראה הבונה גשר של יצירה שמותח בין עבריו למעלה ממאה וחמישים שנה של עיצוב ירושלמי אותנטי.
התערוכה תוצג בבניין ההיסטורי של בית החולים שערי צדק שברחוב יפו, בשיתוף עם הביאנלה של ירושלים: בבית הכנסת ההיסטורי (לא פעיל) של הבניין בקומה הראשונה ובבית ״טוב ויפה״ בקומה השנייה.
מידע נוסף וכרטיסים לסדנאות: www.toveyafe.co.il
כמה פריטים גרפיים מתקופת היישוב הישן שיופיעו בתערוכה:
כמה כרזות שעוצבו בידי המרצים והסטודנטים מ"טוב ויפה":