הרמן שפירא, שהגה את רעיון הקרן הקיימת, הזמין מפחח שהכיר בשנת 1897 קופסת צדקה עם הכיתוב 'קרן קימת לישראל'. ארבע שנים מאוחר יותר, בקונגרס הציוני החמישי, החל הרצל באיסוף תרומות לרכישת קרקעות בארץ־ישראל. בשנת 1904 יוצרו הקופות הראשונות של קק"ל והן נשלחו לקהילות היהודיות ברחבי העולם, עד שבמלחמת העולם השניה כבר היו ברחבי אירופה כמעט מיליון קופסות כחולות. התרומות שנאספו מהן שימשו לרכישת אדמות בארץ־ישראל.
הקופסאות הראשונות יוצרו בגרמניה והכיתוב עליהן נשא את ראשי התיבות של קק"ל בלועזית: JNF Jewish National Fund. תחילה היה מגן דוד מאפיינה הגרפי העיקרי, ובשנת 1934 שינתה הקופסה את פניה. קק"ל, בראשות מנחם אוסישקין, ביקשה להתגבר על קולות אנטי ציוניים שנשמעו בעולם היהודי והחליטה להוסיף לעיצוב הקופסה את מפת ארץ־ישראל שעליה סומנו שטחים שנרכשו ע"י קק"ל. בתחילה לא נכלל הנגב במפה אך באמצע שנות ה־40, במסגרת המאבק לקביעת גבולותיה של המדינה לעתיד, הגיעה המפה עד למפרץ עקבה, שבהמשך הוחלפה באילת.
דרך הקופות הללו ניתן להתבונן בהסטוריה של הטיפוגרפיה העברית - האותיות התנ"כיות־סריפיות התחלפו עם השנים בפונטים מודרניים סן־סריפים. המפות שעל חזיתן, מציגות את השינויים הגרפיים: מטופולוגיה קווית - לכתמים וצורות גרפיות. החל משנות השישים שולבו איורים ותצלומים. במהלך השנים, החומרים מהן נעשו הקופות השתנו מפח לנייר במטרה להוזיל את עלות הייצור והשינוע. צורת הקופה המלבנית השתמרה לאורך השנים למעט יוצאת דופן אחת בעלת צורת גליל.
האוסף שלי כולל עשרות קופות, חלקם בני 100 שנה (!) ניתן לגלות דרכן איך גבולות הארץ משתנים בהתאם לשאיפות ולשינויים הפוליטים. מדהים לראות איך מפעל שהתחיל אצל הרצל בקונגרס הציוני מקפל בתוכו נושאים חשובים של גבולות ואידיאולוגיה שעד היום נמצאים במרכז הבעיות המדיניות.
לחיצה על כל תמונה תפתח עמוד לצפייה ב־360 מעלות (עובד רק על מחשבי דסקטופ).
1990
6 תגובות
כתבה מקסימה מענינת ומרגשת!
דרך מעניינת לשמר ולתעד את ההיסטוריה במגוון רחב של הבטים.
נהדר.
אני בעל מוזיאון קטן ביתי מעונין לרכוש קופסא כחולה
האם אתה מוכר?
לשים אותה במוזיאון
יש ברשותי כמה קופסאות שאני מעוניין למכור
צור קשר אם עדיין רלוונטי 0528607242
רעיון מקסים של תערוכה ,דרכה ניתן ללמוד על ההסטוריה.
אוסף מקסים חשוב ומשובח.אם הקופות יתמלאו - אשמח אם תעביר את תכולתן אלי.