בדיקה בסיסית של המילה פונט במילון מפנה אותנו להגדרתה של המילה גוֹפָן. אם כן, תהיתם פעם מה בין פונט וגופן ואיזו מהצורות קדמה לשנייה? אם לא די לכם בצורך להבחין בין שתי הצורות, יש להכניס למשוואה גם את השריפט, הגרפן והגוֹפֶן. התבלבלתם? הבה נעשה סֵדֶר בסְדָר.
המילה פונט מקורה בצרפתית ומשמעותה יציקה. אם חשבתם שהיא ששימשה אותנו עד הנהגת המילה גופן – טעות בידכם. המילה שריפט (צורת האות) השאולה מן הגרמנית היא שקדמה למילה גופן והייתה שגורה בימים עברו בפי העוסקים במלאכת הדפוס בארצנו.
ועם זאת, אל לנו לסבור כי חדשה היא המילה גופן, שכן מופיעה היא כבר בתלמוד: "כאן בגופן שלנו, כאן בגופן שלהם" (מגילה ט), ופירוש המובאה: לכל שפה כתב משלה – האותיות המשמשות את כותבי העברית שונות מאלה שנועדו לכתיבה במחוזות אחרים.
בניסיונות לחדש את המילה היו שניקדו את המילה גוֹפֶן כמו אוֹפֶן ובוֹטֶן והיו שניקדו אותה גוֹפָן, בדרך המוכרת לנו כיום.
יצחק אבינרי, בלשן וחוקר של השפה העברית, כתב בספרו "יד הלשון" שכשפנה לראש הממשלה דאז דוד בן גוריון בשאלה באיזה גופן להדפיס את הקדמתו ללוח הקואופרציה (שאינו מענייננו זה ולכן לא נפרט עליו כעת), ענה לו בן גוריון: "אני מודה לך על מילה חדשה שמצאת במכתבך. ידעתי עד עכשיו שגופן הוא מין ענב. מנין גופן – שריפט? דבר זה מסור כולו לרשותך. תגפון כרצונך".
ומאין הגיע לתלמודנו הגוֹפָן? ככל הנראה מקורו במילה היוונית grapheion שמשמעותה כתיבה, וזאת ניתן לזהות מהימצאות הצורה גרפן בכמה מגרסאות התלמוד.
ובכל זאת, רבים משתמשים במילה פונט, קרוב לוודאי בשל שאילתה מן הלעז (שמוצאים אנו בתוכנת האופיס למשל).
לסיכום הדבר, גוֹפָן היא החלופה העברית לשריפט ולפונט, ומשמעות אחת להן. גפנו כרצונכם.
3 תגובות
אז מה ההבדל בין פונט/גופן ל typeface?
טיפוסי־האות (typefaces) הם צורות העיצוב.
פונטים (fonts) הם קובצי תוכנה שפותחו מטיפוסי האות. אלה הקבצים שאתה מתקין על המחשב.
זה בערך כמו ההבדל בין שיר/ים לבין סינגל/אלבום מוזיקה.
הכתבה סגורה לתגובות