בוגרים.ות זוכי פרס אאא לבוגרים ובוגרות 2023

אנחנו שמחים להכריז על שבעת הזוכים בפרס אאא לקידום ולעידוד יצירה בתחום הטיפוגרפיה והשפה העברית לשנת 2023

כבר 12 שנים שאחנו גאים להעניק את פרס אאא, שמטרתו לקדם ולעודד יצירה ומחקר בתחום הטיפוגרפיה והשפה העברית. הפרס מוענק בכל שנה לבוגרות ולבוגרים טריים מהמחלקות לתקשורת חזותית בארץ, שפרויקט הגמר שלהם עוסק באחד מהנושאים הבאים: תיעוד, שימור, היסטוריה ו/או החייאת השפה העברית; פיתוח פונטים עבריים; ועיצוב גרפי מקומי ראוי לשבח.

הפרס – מינוי שנתי לספריית הפונטים של אאא – יוענק השנה ל: קרן־אור רדיאנו, ליאורה אבישי, רון פורת, אחינועם הר־כוכב, נדב אוהד, דן שריד ותמיר גולדנברג.

ברכות לזוכות ולזוכים!

דן שריד

דן שריד

בצלאל

שפת עֵבֶר
 <span>— ספר המסקר את התפתחות השפה העברית</span>

שפת עֵבֶר — ספר המסקר את התפתחות השפה העברית

מאין באה העברית שכולנו מדברים? מדוע היא קרויה דווקא ׳עברית׳ ולא ׳יהודית׳ או ׳ישראלית׳?
הספר ׳שפת עֵבֶר – הדרך אל העברית׳ פותח בטקסט מקורי ומאויר על דמותו של עֵבֶר המקראי, שהוריש לעבריים את שמו אך נזנח בשולי ההיסטוריה: על־פי המסורת היהודית עֵבֶר היה היחיד שלא לקח חלק בבניית מגדל בבל, ולכן לא נענש, לכן שפתו המקורית נשמרה ועברה בירושה לצאצאיו – העִבריים. מסיפורו של עֵבֶר הספר צולל אל המסע שעברה השפה העברית, מימי אברהם אבינו ועד לתחייתה כשפת יום־יום במדינת ישראל. הספר בנוי משמונה פרקים המחולקים על־פי ציר הזמן ומתייחסים לשלבים בהתפתחות השפה – כמו למשל הרגע שבו העברית זנחה את מערכת הכתב ההיסטורית שלה ואימצה את האלף־בית של השפה הארמית, שבאותן שנים הייתה שפה בינלאומית בדומה לאנגלית של ימינו. בכל אחד מפרקי הספר שזורות סריקות מתוך מקורות ספרותיים מכוננים, כמו ספר תהילים מדפוס דניאל בומברג מהמאה ה־16, מילון בן־יהודה, ספר תולדות הטבע של מנדלֵי מוכר ספרים ועוד.

מנחה: עדה ורדי

dansarid.myportfolio.com
instagram.com/dansarid
fb.me/dan.sarid.16

קרן־אור רדיאנו

קרן־אור רדיאנו

שנקר

עיצורים נכחדים <span>— פיתוח שיטה טיפוגרפית להעשרת השפה העברית בעיצורים זרים</span>

עיצורים נכחדים — פיתוח שיטה טיפוגרפית להעשרת השפה העברית בעיצורים זרים

הפרויקט "עיצורים נכחדים" מתחקה אחר אבולוציה אפשרית של השפה העברית שמשמרת את הנוף הלשוני והתרבותי של שפות העולים שהגיעו ארצה. קרן־אור פיתחה שיטה טיפוגרפית ליצירת אותיות חדשות מתוך אותיות הכתב העברי והרחבת העברית המודרנית באמצעות עיצורים זרים. השיטה הטיפוגרפית מורכבת מרשת של חמש שורות ושלושה טורים שבהם משובצים בסיסי החיתוך, כשהשיבוש או העיטור של שלד האות משמשים כאלגוריה לשיבוש הזהותי שחוו העולים בעת העליה לארץ. הפרויקט מורכב מפוסטר, סרטון וספר מחקר המתעדים את התהליך ומנכיחים את אובדן השפה והתרבות בעידן הגלובליזציה, כשהמטרה העיקרית היא להביע את הנוף התרבותי הייחודי של ישראל באמצעות השפה – הנכס המשותף לכולנו.

מנחים: מיכל פאוזנר ויואב גתי

instagram.com/kerenoradiano
fb.me/kerenoradiano

נדב אֹהד

נדב אֹהד

בצלאל

המחצבה <span>— פונט כותרות תלת־ממדי דינמי</span>

המחצבה — פונט כותרות תלת־ממדי דינמי

מימי הכתב הפרוטו־כנעני, אבי הכתבים המודרניים, ועד עצם היום הזה, הושפע עיצוב האותיות מהכלים ומהטכנולוגיות שהיו זמינים לאדם באותה העת. בבסיס פרויקט זה עומד גופן ׳המחצבה׳, שעיצובו הושפע מהטכנולוגיה של הגופנים הדינמיים (Variable Fonts) המאפשרת למעצבים להנפיש בין משקלי האות. הגופן מדמה מרחב תלת־ממדי, נטיית האותיות נעה על ציר X וציר Y, וכך מקבל הביטוי ׳נטוי׳ (Italic) משמעות חדשה, כאשר הכוונה היא שהאות יכולה להיות נטויה לכיוונים רבים במרחב. על מנת להציג את דרכי השימוש בגופן בניתי ועיצבתי ספסימן אינטרנטי. אותיות גופן ׳המחצבה׳ עוצבו בהשראת אותיות האבן החצובות באנדרטת מצודת כ״ח.

לאתר הפרויקט

מנחה: מאיר סדן

instagram.com/nadubi.o
fb.me/nadav.ohad

רון פורת

רון פורת

המכללה למנהל

נוף לשוני <span>— מחקר ויזואלי של מרחב המחאות בישראל 2023 </span>

נוף לשוני — מחקר ויזואלי של מרחב המחאות בישראל 2023

בתחילת שנת 2023 נצבע המרחב הציבורי בישראל בהפגנות הכוללות שלטי חוצות, אמירות ומסרים ויזואלים וטקסטואליים רבים. הפרויקט של רון הוא מחקר ויזואלי א־פוליטי המגולם בספר אשר מתמקד בהצגת ערכי ״המיתוג״ של שני המחנות הפוקדים את המרחב הציבורי בישראל ומנסה לנתח את הסיבות לשימוש באמצעים אלו. כל זאת תוך הבנת המסרים שמסתתרים מאחורי כל ערך ואלמנט ויזואלי בכל מחנה בנפרד. הספר נפתח משני צידיו: מצד ימין מוצג מחקר ויזואלי הנוגע לצד אחד של המחאות ומצד שמאל מוצג מחקרו של הצד השני, דבר היוצר סוג של ״ספר מותג״ לכל אחת מהמחאות.

מנחים: נדב שטריימר, עמית סיסו והילה נבו

ronporat.net
instagram.com/ronporat23

ליאורה אבישי

ליאורה אבישי

מנשר

כתב רקוב
 <span>— מסע בעקבות כתב היד</span>

כתב רקוב — מסע בעקבות כתב היד

פרויקט זה מציג חלק מתהליך ההסתגלות של ליאורה ועיצוב זהותה כישראלית, שנמשך שבע שנים, מאז עלתה משוויץ. הפרויקט מתמקד בשיפור כתב היד העברי ויכולת הביטוי העצמי שלה בעברית. הספר מלווה את המסע היצירתי שעברה ומציג את המחקר שעשתה על תולדות הכתב העברי בזווית היסטורית וחינוכית של נושא כתב־היד. הוא מרכז גם את התרגולים היומיומיים שערכה דרך כתיבת יומן ועד ניסיון ליצור כתב מחובר בעברית בהתבסס על כתב־יד לטיני.

מנחים: עמית בן־חיים וגלעד פריד

instagram.com/lioraavishai
fb.me/liora.avishai

אחינועם הר־כוכב

אחינועם הר־כוכב

אמונה

עשרים ושתיים
 <span>— מרחב ללמידה על גופנים עבריים</span>

עשרים ושתיים — מרחב ללמידה על גופנים עבריים

״פרויקט זה הינו מרחב למידה לחוויה טיפוגרפית הכולל ציר זמן המבטא את התפתחות הגופנים מהמאה השניים עשר ועד היום. במקביל יצרתי קיר משחק של הגופנים השונים במטרה לעורר סקרנות וליצור שילובים מעניינים בין גופנים, כמעין גירוי ליצירה ולמחקר נוסף. מרחב הלמידה מיועד לתלמידים וסטודנטים לתקשורת חזותית, וכל מי שהשפה העברית חשובה לו.״

מנחה: ד״ר אפרת גרוסמן

instagram.com/achinoamharkochav
תמיר גולדנברג

תמיר גולדנברג

שנקר

דרך הטאו <span> — כרזות בעקבות ספר הטאו</span>

דרך הטאו — כרזות בעקבות ספר הטאו

ספר הטאו הוא אוצר פילוסופי סיני המיוחס לפילוסוף לאו צ'ה. הספר מורכב משמונים ואחד פרקים קצרים הקוראים לעקוב אחר הטבע ולחיות בהרמוניה עם הטאו, או ״הדרך״. הספר מזמין את הקוראים להתבונן פנימה במשמעויות החיים ולגלות את הסודות העמוקים של הקיום. הפרויקט מציג תרגום חזותי־טיפוגרפי של שבעה שירים הלקוחים מהספר ומוצגים כסדרה בת שבע כרזות טיפוגרפיות המסבירות,
מעבירות ומפיצות את המסרים המרכזיים המופיעים בו כדרך חיים. הספר תורגם לעשרות שפות, ויש מאות גרסאות ופרשנויות שונות לטקסטים. חלק מהתרגומים הם פיוטיים יותר, בעוד שאחרים שואפים לתרגום מילולי יותר של הטקסט הסיני המקורי. ניתן לומר שתמיר מציע תרגום נוסף, ויזואלי.
הפרויקט מנגיש תכנים פילוסופים מופשטים שנכתבו לפני כאלפיים וחמש מאות שנים בעזרת כלים טיפוגרפיים בסיסיים בלבד.

מנחות: תמר בר־דיין ואביגיל ריינר

instagram.com/tamirgolden_