כשאתם ״רוכשים פונט״ אתם למעשה רוכשים רשות להשתמש בפונט תחת הגבלות רישיון השימוש. מכיוון שחשוב לנו לודא שאתם מבינים כל סעיף וסעיף של רישיון השימוש החלטנו להסביר מה עומד מאחורי חלק מהסעיפים הללו. אם דברים מסויימים עדיין לא ברורים לכם כתבו לנו ונשמח להסביר ולהבהיר.

קצת רקע כללי

פונטים הם חומר גלם עבור מעצבים אבל הם קודם כל יצירות אומנות תרבותיות, המוגנות בזכויות יוצרים – כמו שירים, צילומים, ספרים, סרטים וכו׳. יש לנו פונטים חינמיים לשימוש חופשי, אבל הפונטים המקצועיים שלנו מיועדים למעצבים מקצועיים וכמו כל יצירה המוגנת בזכויות יוצרים – הם באים עם כמה הגבלות שנועדו להגן על הפונטים מפני שחיקה והתעללות.

את הפונטים שלנו אנחנו מפתחים בדקדקנות, במחשבה ובאהבה רבה והם פותחו והתפתחו במשך שנים. תמיד אנחנו שמים דגש על איכות וחדשנות מתוך שאיפה להציע פונטים מעולים ומתוך מטרת־על של לשפר את הנראות של הנוף הישראלי (ויש עוד הרבה עבודה). כשאנחנו נתקלים בעיצוב שעושה שימוש מוצלח בפונטים שלנו – בין אם זה על שלט ענק באיילון, באתר אינטרנטבפרסומת בטלויזיה או באיזה תדמית גרפית דנדשה – בכל פעם מחדש אנחנו מרגישים כמו אמא גאה וזה עושה לנו חם ונעים בלב.

אבל, קורה שאנחנו נתקלים בעיצובים העושים שימוש אסור בפונטים שלנו ועינינו חושכות – הפונטים חסרי הישע שלנו עוברים מסכת התעללויות טיפוגרפיות אכזריות שגורמות לנו לתחושת מועקה כללית. הרי לא לשם כך פיתחנו פונטים עבריים חדשים... עבדנו על כל עיקול של כל אות במשך שנים במטרה ובתקווה לשפר את העולם ולעשות אותו קריא, נגיש ויפה יותר.

כדי להסביר על מה בדיוק אנחנו מדברים, הכנו רשימה (המתעדכנת מעת לעת) של שימושים של ״איך לא להשתמש בפונטים שלנו״. אכן, חשוב לנו להגן על טיפוסי־האות וקובצי הפונטים שלנו ממתעללים פוטנציאליים, וכדי לא להגיע למצב ששוחקים ומעוותים אותם – הכנסנו סעיפים רלוונטיים למסמך הסכם רישיונות השימוש בפונטים. אז אם אתם מתלבטים לגבי איזשהו סעיף, כדאי שתשאלו אותנו, כדי שתהיו בטוחים שהשימוש שלכם הוא לגיטימי ומותר.

הצד החיובי של ההגבלות

נכון, הגבלות זה לא תמיד הכי נעים, אבל כשאתם רוכשים מאיתנו רישיון שימוש בפונט מסויים אתם יודעים שאנחנו שומרים על הפונט – שאחרים לא ישחקו אותו. זה חשוב לנו בדיוק כמו שזה חשוב לכם, כדי שהוא ישרת אתכם נאמנה במשך שנים ולא יישחק על־ידי אחרים. בנוסף, מאותה סיבה, אנחנו משתדלים להוציא גרסאות חדשות לפונטים כל הזמן (דבר שאנחנו חלוצים בו) והעדכונים הם ללא עלות. כך הפונטים שלנו ישרתו אתכם במשך שנים רבות.

 

אז מה אסור לעשות עם הפונטים שלנו ולמה? (מספרי הסעיפים הם מתוך תנאי השימוש)

 

5.6 ״עיוות אותיות״

רישיון השימוש מתיר לעשות שימוש בצורות האותיות המקוריות של הפונטים שלנו. למעט הגדלה והקטנה של האותיות בצורה פרופורציונלית, אין לעשות כל שינוי בצורות האותיות עצמן. מה זה שינוי בצורות האותיות? עיקום (distort/perspective), הטיה (sheer/skew), עיוות (mesh/wrap), מתיחה לא פורפורציונלית או הוספת אפקטים כלשהם המשנים את צורות האות – כל אלה משנים את צורות האות המקוריות ופוגעים במוניטין של הפונטים שלנו עליהם עמלנו במשך שנים רבות. למרות כל האיסורים הללו, אם אתם מעוניינים לעשות עיוותים של האותיות שלנו דברו איתנו מראש, ואם נראה שאתם יודעים מה שאתם עושים נשקול לאשר לכם להתפרע עם האותיות.

 

5.7 ״מוצרים מעוצבים״ וטמפלייטים

״מוצרים מעוצבים״ ו־״מתנות מעוצבות״ הם מוצרים גנריים, משוכפלים, שמגיעים מעוצבים מראש ושהעיצוב הגרפי שמופיע עליהם הוא אלמנט משמעותי בו. אנחנו לא מאפשרים להשתמש בפונטים שלנו עבור מוצרים כאלה. אם אתם מתלבטים האם מיזם הטישרטים החדש שלכם נופל תחת הסעיף הזה (בהחלט כן) דברו איתנו מראש כי לפעמים אנחנו כן מאשרים שימוש כזה – אם אנחנו חושבים שזה לא יפגע בפונט.

דוגמאות ל״מוצרים מעוצבים״:

  • הדפסה על ספלים, תיקים, כריות, חולצות, מדבקות, בלונים, מחזיקי מפתחות, חיתוך לייזר, תכשיטים וכו׳ בעיצוב מוכן מראש או בעיצוב טמפלייט בהתאמה אישית.
  • קבצים מעוצבים להדפסה ביתית (״פרינטבלס״).
  • תבניות עיצוב מוכנות מראש של לוגואים, טמפלייטים של אתרים או כל סוג של טמפלייט עיצוב גנרי, בכל פורמט או מדיה, שמוכן מראש ולא עוצב ספציפית עבור לקוח/פרויקט מסויים.

אז מה יש לנו נגד ״מוצרים מעוצבים״? ובכן, בפשטות, זה פשוט גורם לפונטים שלנו להיראות זולים, לא מקצועיים וזה שוחק אותם מאד.

 

5.8 תו בודד לא יכול לשמש כלוגו

תו בודד לא יכול לשמש בפני עצמו כלוגו. אנחנו יודעים, הסעיף הזה עלול להישמע מעט מוזר, אבל תנו לנו להסביר: הפונטים שלנו משמשים כ״חומר גלם״, לשימוש בעיצובים שלכם – ע״י צירוף אותיות לכדי מילים, משפטים ופיסקאות כדי שתוכלו לעצב דברים יפים, מעניינים ומרגשים. אם אתם משתמשים באות או תו בודדים מתוך פונט כלוגו אתם למעשה לוקחים יצירה שלנו ומנכסים אותה אל המותג שאתם מעצבים – מה שעלול לפגוע בפונט – במיוחד אם מדובר באות או ליגטורה המזוהה מאד עם הפונט. במקרה כזה עצם השימוש עלול ״לשחוק״ את הפונט ולהקטין את הסיכויים לשימושים עתידיים של מעצבים נוספים בפונט. (הם עלולים לומר בשיחת ברזייה ״כבר אי־אפשר להשתמש בפונט X מאז ש־Y השתמשו באות א׳ בשביל הלוגו שלהם״).

אז אם, למשל, עיצבתם לוגו שהאות פ׳ של פונט מקומי הוא האלמנט העיקרי שלו, תיאלצו לגנוז אותו. או לחלופין לבקש מראש אישור על־כך מאיתנו – ואנחנו נבחן כל מקרה לגופו. הסעיף הזה נכנס לרישיון השימוש אחרי כמה מקרים שבעקבותם החלטנו שזה חיוני להגביל את העניין. אז לסיכום: אות או תו בודדים של הפונטים שלנו לא יכולים לשמש כאלמנט העיקרי של לוגו, סימן מסחר או סמל ללא אישור מפורש מאאאיתנו.

ובאותו עניין, בבקשה אל תעשו שימוש בליגטורת אאא השונים הכלולים בקובצי הפונט. הליגטורה הזו נמצאת שם כדי שיהיה אפשר לכתוב אאא וכסוג של Trademark ולא על־מנת שתעשו בו שימוש. כלומר אם אתם כותבים אאא אז סבבה אבל לדוגמא, פונט פלוני, שבו אתם קוראים שורות אלה כולל את הלוגו שלנו (ℵ) ואת סמל הליגטורה שלנו שמופיע כשכותבים את השם שלנו (אאא). שניהם off limits מבחינתכם. אתם בטח אומרים ״נו, זה ברור״, אבל הסעיף הזה נכנס אחרי כמה מקרים מצערים.

דוגמאות לשימושים בתו בודד כלוגו, סמל או סימן מסחר.

 

5.9 פורמטים אסורים

בעקבות מקרי שחיקה מצערים של הפונטים שלנו החלטנו להגביל שימוש בפורמטים שונים בעלי פוטנציאל גבוה להתעללויות עיצוביות והוזלת הפונטים שלנו. הפורמטים האסורים לשימוש עם הפונטים שלנו כחלק מסעיף זה הם:
א. עיצובי ״ממים״ – עיצובים המדמים סגנון ״ממים״ (Memes), כגון בדיחות, חידות, ציטוטים, תחרויות, סרטונים וכדו׳.
ב. גיפים (gif) אנימטיביים לאינסטגרם, טיק־טוק, פייסבוק וכדו׳.
ג. סושיאל – סרטונים ותמונות המתפרסמות ברשתות חברתיות בהם הפונט מופיע בצורה של כתוביות ו/או כותרות. ֿֿאם אתם רוצים לעשות שימוש שכזה בפונטים שלנו יש לרכוש רישיון ״דסקטופ-סושיאל״.

דוגמה לשימוש אסור: ממים וכתוביות לסושיאל.

 

6.6 פונטים לעולם טוב יותר

רישיון השימוש שלנו לא מאפשר שימוש בפונטים שלנו בכל שימוש הכרוך בפעילות בלתי־חוקית, אפליה (על בסיס גזע, מין, דת, לאום, נכות או נטייה מינית), פורנוגרפיה, ספאם (דואר זבל), הטרדה או פגיעה כלפי כל אדם או קבוצה, גזענות, שנאה, דעות קדומות, הונאה, רמייה, כזבים, הוצאת דיבה, הוצאת שם רע, הולכת שולל, תרמית, או פעולות המהוות איום כלפי אדם או ישות כלשהם.

 

 

4.8.11 ״שימוש יתר״ ברישיון מינוי

סעיף זה נוסף רק לתנאי השימוש של רישיון מינוי לאחר שנתקלנו בכמה לקוחות שעשו בפונטים שלנו שימוש אינטנסיבי הגורם לשחיקה שלהם. מה ההגדרה של ״שימוש יתר״? הגדרנו שאין לשלב את הפונטים שלנו (פונט אחד או יותר) ביותר מ־8 פרויקטים שונים בחודש. ״פרויקט״ הוא: מיתוג, תדמית, אתר, אפליקציה, אריזה. כמו כן קאבר, הזמנה ותמונה המועלית לרשת חברתית נחשבים לפרויקט. בנוסף אין לשלב יותר מ־3 פונטים שלנו בתוך פרויקט אחד.

 

ומה כן?

על אף כל האיסורים הללו, הדבר האחרון שאנחנו רוצים הוא להגביל אתכם עיצובית. ולכן אם בכל זאת אתם רוצים לעשות שימוש בפונטים שנוגד לאי־אילו מהסעיפים הנ״ל או מהסעיפים בתנאי השימוש – כתבו לנו *מראש* ונראה איך אנחנו יכולים לבוא לקראתכם.

אז מה אפשר, מומלץ וכדאי לעשות עם הפונטים שלנו? דברים יפים כמובן! ;)
הנה גלריה של עיצובים מוצלחים שנעשו בפונטים שלנו לאורך השנים.