הכתב העברי מ-1500 לפנה״ס עד שנות ה - 2000
אודות
״איש אינו יכול לומר מדוע אותו ייחוד בפרטים שונים... לפעמים עובר בתורשה ולפעמים אינו עובר; מדוע הילד חוזר לעיתים לתכונות הידועות של סבו, או של אחד מאבותיו בדור רחוק יותר; מדוע ייחוד עובר לעיתים תכופות מזוויג אחד לשני הזוויגים, או לזוויג אחד בלבד, והוא בדרך-כלל, אך לא תמיד, הזוויג הנכון.״
צ׳ארלס דרווין, מוצא המינים
היי, אנחנו שר ומיכל,
בוגרות טריות של המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל. כחלק מפרוייקט משותף שלנו יצאנו לחקור את התפתחות הכתב העברי. רצינו להבין מה גרם לאות להראות כפי שהיא מוכרת לנו ומושרשת בנו כיום, תהינו איזה גילגולים וטרנספורמציות השפה עברה והאם אנחנו עדיין יכולות לקרא ולזהות אותה גם בצורתה המקורית.
במחקר עקבנו אחר התפתחות האות העברית ב-54 שלבים, הנעים בטווח הזמנים שבין 1500 לפנה״ס, ראשית הימצאות כתב התמונות, ועד לשנות ה-2000, האות העברית הממוחשבת. יצרנו 22 חוברות, כל חוברת הוקדשה לאות, מא׳ עד ת׳, כשבדיפדוף מהיר בהן ניתן לגלות את ציר הזמן הצורני שעברה האות במהלך ההיסטוריה.
אבל ההיוודעות ליופיה של האות בצורותיה העתיקות גרמה לנו לרצות להחיות אותה מחדש, רצינו להרגיש איך משפטים של 2019 יראו ויכתבו בפונט קדום, איזה רגש, אמירה ומשמעות החיבור בניהם יצור.
  
באתר ניתן לפגוש את האבולוציה, להעמיק בכל פונט, ללמוד על מקור הימצאותו, תקופתו, על תנאים סביבתיים וחומריים שהשפיעו על צורת כתיבתו.
נוכל להתנסות בעצמנו בשימוש בפונטים, לגלות איזה אותיות לא היו קיימות, ועד כמה נשמרה צורתן הבסיסית של האותיות או כיצד הושפעה ושונתה במהלך הדורות.
 
שנות ה-2000 זו כנראה רק עוד נקודה בדרך הארוכה אותה עובר וצופה לעבור הכתב העברי. מעניין לחשוב איזה ייחוד יעבור בתורשה מתקופתנו, דרך הדפוס, המחשוב והכלים שבאמצעותנו להמשך מסעו האבולוציוני של הכתב.
צרו קשר
תודה לכל מי שלקח חלק בפרוייקט שלנו
הוקרה והערכה גדולה לעדה ירדני ז״ל שהלכה לעולמה לפני שנה,
29 ביוני 2018, והותירה מחקר מרתק על התפתחות הכתב שהיה השראה ענקית לעבודתנו.

תודה למנחה היקר והאהוב שלנו קובי לוי
לגל יעקובי על העזרה עם המחקר
לרועי מילגלטר על התכנות