טיסה לחלל הפנימי – כנס טיפוגרפיה בגורן

ב־4 לאפריל יתקיים בבי"ס גורן כנס טיפוגרפיה בו ייקחו חלק 6 מעצבי פונטים וחוקרי טיפוגרפיה.
כולם מוזמנים - לבוא ולהחכים.

האם טיפוגרפיה היא מדע? מקצוע? עיסוק? תחביב? התמחות? אולי כל התשובות נכונות, תלוי את מי שואלים. על־אף שתחום עיצוב הפונטים שמור למי שידו מיומנת בדבר, האהבה והעיסוק באותיות היא נחלת הכלל. כולנו קוראים, כותבים ומשתמשים בפונטים ואוהבים את האותיות העבריות! ב־4 לאפריל יתקיים בבי"ס גורן כנס בנושא טיפוגרפיה, בו ייקחו חלק מעצבי וחוקרי פונטים שינסו לענות על כל השאלות האלו ועוד. מכיוון שכנס על טיפוגרפיה הוא לא אירוע שמתקיים כל יום החלטנו לעשות לכם סדר ולפרט מה ומי הולכים להיות שם. ממליצים לכם לשריין את התאריך ולדפוק הופעה. אנחנו נהיה שם זה בטוח. להלן פירוט ההרצאות:

guy-tamam

עבודתו של גיא טמם

גיא טמם

"קליגרפיה למעצבים"
בהרצאתו, גיא יספר על קליגרפיה ועל החיבור שלו לאותיות: ״זה יפה, יש לזה כלים ייחודיים, יש עקומת למידה מעניינת, והכי חשוב - זה כולל נייר ודיו. בתוך העבודה יש את החיפוש אחרי גישה שונה, אותנטיות ופתרונות שונים.״ וחוץ מזה גיא מעיד על עצמו שיותר מכל הוא נהנה לפתוח בקבוק דיו על הבוקר.

גיא טמם הוא מעצב גרפי שאוהב לצייר אותיות. בוגר המחלקה לתקשורת חזותית בויצו חיפה ובעל ניסיון רב במשרדי עיצוב וסטודיואים. לאחר מספר שנים החל את דרכו המקצועית כמעצב עצמאי. תוך כדי עבודה על פרויקטים הבין שחסרים לו כלים מקצועיים על מנת שיוכל לעשות דברים "אחרת" מה שהוביל אותו ללמוד ולפתח את תחום הלטרינג והקליגרפיה ולעסוק בהם באופן מקצועי כשפה אישית.

לירון לביא טורקניץ'

"עיצוב מקביל לשפות שונות"
"אתם חיים כשמסביבכם שפה, משתמשים בה יום יום ומרגישים בנוח איתה - האם תוכלו לעצב לה אותיות? אם קוראים שפה מספיק זמן ויודעים איך הכתב שלה נראה - האם תוכלו לעצב לה אותיות? אם אתם לא יודעים לקרוא שפה ולא יודעים כלום עליה - האם תוכלו לעצב לה אותיות?". בהרצאה לירון תספר את סיפורו של גופן מאקדה פונט רב־לשוני בעברית, לטינית ו החל משלב המחקר הראשוני, דרך סקיצות ועד לעיצוב. אנקדוטות של הצלחה וכשלון, רגעים של החלטות ומחשבות על תרבות כחלק בלתי נפרד מהתהליך. ההרצאה תדבר על עיצוב שלושת סוגי הכתב במקביל: מהעברית שהיא שפת האם, דרך הלטיניתשהייתה ידועה (או לפחות כך היה נדמה), עד לאמהרית שהתגלתה בפני מסקנות על תהליך, עיצוב אותיות ורעיונות חדשים שנולדו דרך הגופן החדש יהיו רלוונטים ויסקרנו כל אחד שהאותיות קרובות ללבו.

liron typography

עבודתה של לירון לביא טורקניץ'

לירון לביא טורקניץ' היא בוגרת תואר ראשון בתקשורת חזותית משנקר ותואר שני בעיצוב פונטים מאוניברסיטת רדינג באנגליה. עוסקת כיום בעיצוב אותיות עבור חברות בילאומיות, תוך מיקוד על איך סוגי כתב שונים משפיעים זה על זה ומושפעים מסביבתם. בין עיצוביה קיים עיסוק בעברית, לטינית, ערבית ואמהרית. יצרה ועיצבה את פרויקט ״ערברית״, מערכת כתב המשלבת בין עברית וערבית. נוסף לעיצוב האותיות, מלמדת טיפוגרפיה מתקדמת, עוסקת במחקר וכתיבה (תערוכת ״דפוסים משתנים״ במוזיאון ישראל, צבי נרקיס), מרצה בכנסים ומעבירה סדנאות בנושא עברית מסביב לעולם. אוהבת לטייל בעולם ולחפש אוצרות קולינריים חבויים, קפה מעולה ופיסות טיפוגרפיות בארכיונים מאובקים.

יהודה חופשי

"מארם־צובא לבנק ישראל; מסע בזמן עם אותיות נרקיס"
יהודה יסקור את תהליך גיבוש המחקר אודות עבודתו הטיפוגרפית של צבי נרקיס. ההרצאה תפרוס את תרומתו הכבירה של נרקיס לשדה עיצוב הפונטים העבריים, לתחום העיצוב הטיפוגרפי והחייאת הכתב העברי לצורכי הממסד הציבורי והשוק המסחרי. במסגרת ההרצאה ינתנו דוגמאות למחקר חזותי המסתמך על הארכיון שהותיר נרקיס ויחשפו הקשרי חברה, תרבות, פוליטיקה וכלכלה בעבודתו רחבת היריעה של נרקיס.

יהודה חופשי הוא בוגר המחלקה לעיצוב גרפי בבצלאל, מוסד בו הוא מרצה בכיר בתחום הטיפוגרפיה. ובעל סטודיו עצמאי העוסק במיתוג ובעיצוב ספרים. כביום עוסק בכתיבת מחקר מקיף אודות עבודתו של צבי נרקיס.

yanek typography

עבודתו של ינק יונטף

ינק יונטף

"הרחוב כשדה טיפוגרפי"
"אני מתעד טיפוגרפיה מצויה במרחב (found typography) הרחוב הוא שדה טיפוגרפי עשיר מאין כמוהו, הוא יוצר נקודת מפגש בין טיפוגרפיה שעוצבה על ידי מעצבים שונים. יש עיצוב של שלטים, בעלי חנויות וסתם אנשים שכתבו בכתב ידם שלט שמבקש לא לחסום את החניה, לדוגמה המרחב האורבני לא מבחין בין המעצבים. הרחוב מקבל את כולם. שכבות של עשרות שנים וטכניקות שרק מחכות שמישהו יגלה אותן. והכל פתוח וחופשי, בלי יוהרה עיצובית". כמו כן, ינק ידבר על חלק מפרויקטים שקשורים בריבייבל ובעשיית האותיות לחברות.

ינק יונטף הוא מבכירי מעצבי האותיות בארץ. עוסק במחקר ופיתוח של האות העברית מתוך תשוקה שבוערת בעוצמה למעלה מ־20 שנה. ינק הוא מקצוען שידיעותיו ומומחיותו משתרעים מראשית ימי הדפוס ועד לחידושים הטכנולוגיים העדכניים ביותר. בנוסף, ינק הוא צייד רחוב - רבות מהאותיות שעיצב תחילתם במפגש עם שלט או כתובת קיר, וסופם בשימוש נרחב של אלפי מעצבים. הרמה והאיכות של סטודיו פונטף לעיצוב גופנים זכו להכרה בכמה וכמה תחרויות בינלאומיות ביניהן TDC ופרסי Bukva raz. את הגופנים שינק מעצב ניתן לראות בכל תחומי החיים בישראל, מהעיתונות הכתובה דרך תמלילים של חברות ועד לגופנים הרשמיים של גוגל בעברית.

עדה רוטנברג

"מילה שווה אלף תמונות"
עפ"י עדה הטיפוגרפיה היא לא רק מילים שאפשר לקרוא, אלא גם צורות שנתפסות בחוש הראיה. מתי נכון לוותר על תמונה ולהשתמש רק בכוחו החזותי של הכתב? וכשמציירים אותיות, האם אלו אותיות של כתב יד אישי או דימוי הנעוץ בקונטקסט חזותי תרבותי והיסטורי? עדה תציג עבודות שיצאו לחפש תשובות לשאלות האלו וגילו כמה דברים מעניינים בדרך.

עדה רוטנברג היא מעצבת, עורכת גרפית ומרצה לתקשורת חזותית בביה"ס לאדריכלות באוניברסיטת תל־אביב ובמרכז האקדמי ויצו חיפה. אוצרת בתחום העיצוב ובעלת סטודיו עדה רוטנברג לעיצוב ומיתוג. עיצבה מאות עטיפות ספרים ותהליכי מיתוג לחברות וארגונים בישראל ובחו"ל. עבודותיה הוצגו בתערוכות ובאנתולוגיות עיצוב בארץ ובעולם.

avram-typographfy

אברהם קורנפלד

"אותיות, אנשים ואינטואיציות"
עפ"י אברהם העיצוב גרפי יכול לעיתים להיות מקצוע בודד: "אנחנו יושבים במשך שעות רבות לבד מול המסך ויוצרים עולמות, אבל כשזה מגיע לשורה התחתונה מה שכולנו רוצים זה להרגיש חלק ממשהו". אברהם יעביר הרצאה על אותיות שיוצאות מתוך המסך, על טיפוגרפיה שמחברת בין אנשים, על המעבר בין המדיומים השונים, על יצירה שנעשית מתוך אינטואיציה, על גרפיקה שהיא שירה, על עיצוב ישראלי, על תהליכי יצירה, על קולות פנימיים, חיפושים, השראות ורגשות. "עיצוב זה כיף, עיצוב זה קל והעיקר לא לפחד כלל" הוא המוטו של אברהם.

אברהם קורנפלד הוא טיפוגרף, מעצב ויוצר שאוהב לעבוד בשיתופי פעולה עם אנשים טובים כדי לעשות דברים טובים. הקים את אאא, ממייסדי מגזין אנטייטלד, מלמד עיצוב, ובין לבין נהנה לצלם, לעצב וגם לתכנת. בוגר המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר והחוג לצילום במכללת הדסה ירושלים.

***

כנס "טיסה לחלל הפנימי" יתקיים בבית הספר גורן לתקשורת חזותית באקדמית עמק יזרעאל ביום שני 4.4.2016 באולם 1221, מרכז התקשורת, בנין 1.
הכניסה חופשית. (כדאי לאשר הגעה באימייל: [email protected])
עמוד האירוע בפייסבוק | מידע על הכנס באתר גורן